Varkenshouderij

Achtergrond laatste update:9 okt 2019

Varkensprijs onverminderd stabiel

De varkensprijs blijft ook deze week weer op dezelfde getallen als de week ervoor. In Duitsland neemt de prijsdruk wel wat toe.

De varkensprijs maakt ook deze week een zijwaartse beweging. Zowel de notering van Vion (€ 1,93 per kilo, = € 1,771 ex btw) als de DCA Beursprijs 2.0 (€ 1,76 per kilo) blijven ook deze week op hun plek. Ook in Europees verband is dat het beeld. Zowel in Duitsland, België, Frankrijk en Oostenrijk blijven de noteringen in de Europese varkensprijsvergelijking ook onveranderd.

Nederland hekkensluiter

Alleen de Deense prijs stijgt. Waar de Denen deze zomer onderaan de ranglijst bungelden, staan ze met een gemiddelde prijs van € 1,79 per kilo nu al bijna naast Duitsland (€ 1,80). Van de grote varkenslanden staan alleen Frankrijk (€ 1,90) en Spanje (€ 1,91) daar nog boven. Nederland is met een gemiddelde prijs van € 1,72 per kilo al weken hekkensluiter in de ranglijst van de 5 grootste Europese varkenslanden.

Gemiddelde veilingprijs

Ook de gemiddelde veilingprijs van de Duitse internetbeurs Teleporc eindigde dinsdag 8 oktober op hetzelfde bedrag als vorige week. Wie het verloop van de veiling volgde ziet echter een ander beeld dan en paar weken geleden. Toen werden alle aangeboden dieren grif verkocht. Nu boden slachterijen ook beduidend lagere prijzen dan het veilinggemiddelde. Een enkele partij kwam zelfs niet voorbij het inzetbedrag van € 1,85 per kilo. Van de 19 partijen werden er slechts 8 verkocht.

Dat de gemiddelde veilingprijs niet daalt komt dus doordat verkopers hun dieren niet voor minder laten gaan. Pas bij € 1,88 ging bij de meeste het slot van de minimale veilingprijs eraf. Alleen partijen waarvan de koop uiteindelijk ook tot stand komt tellen mee voor het veilinggemiddelde.

Tweespalt in Duitse slachterijwereld

De Teleporcveiling, waar vooral de kleine en middelgrote slachterijen kopen, geeft daarmee de tweespalt in de Duitse slachterijwereld goed weer. Landelijk hebben de grote industriële slachterijen die exportlicenties naar Azië hebben, veel meer in de pap te brokkelen. Een lagere varkensprijs zou de onderhandelingspositie van de grote slachterijen die naar China exporteren, ondermijnen. Daardoor bleven afgelopen week de toonaangevende varkensprijzen onveranderd en is de kans groot dat het beeld morgen (9 oktober) niet anders is.

Chinese markt

Want dat de prijzen ondanks het stijgende aanbod op peil blijven is dus vooral te danken aan de enorme vraag naar varkensvlees uit Azië. En ondanks dat Europese aanbieders op de Chinese markt steeds meer concurrentie krijgen van de Amerikaanse exporteurs, blijft die exportmarkt goed lopen.

Volgens het Amerikaanse Bloomberg is 40% van de Chinese varkensstapel geruimd vanwege Afrikaanse varkenspest en heeft vice-premier Hu Chunhua gewaarschuwd voor een zeer moeilijk eerste half jaar van 2020. Het tekort dat China dit jaar aan varkensvlees heeft wordt geschat op 10 miljoen ton. Dat is 2 miljoen ton meer dan de jaarlijkse wereldhandel van 8 miljoen ton.

Geen prijsverlagingen

Europese exporteurs denken dan ook absoluut niet aan prijsverlagingen. Het te vullen gat is heel groot en China zal zich moeten indekken. Als het in Europa rustig blijft qua dierziekten, zijn de vooruitzichten volgens exporteurs zeer gunstig.

Prognose: stabiele prijs

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.