Varkenshouderij

Achtergrond

Varkensprijs gaat alsmaar rechtdoor

De varkensprijs maakt ook deze week een zijwaartse beweging.

Zowel de notering van Vion (€ 1,93 per kilo, = € 1,771 ex btw) als de DCA Beursprijs 2.0 (€ 1,76 per kilo) blijven ook deze week op hun plek. Ook andere slachterijen noteren stabiel: Compaxo op € 1,70 per kilo, Van Rooi Meat op € 1,71 en Pali Group op € 1,88 (€ 1,72 ex btw).

In Duitsland is het beeld al niet anders. Daar blijft de Vereinigungspreis de € 1,85 per kilo houden en ook slachterijen Tönnies en Vion GmbH noteren dat getal als hun basisprijs.

De gemiddelde veilingprijs van de Duitse internetbeurs Teleporc eindigde dinsdag 8 oktober op hetzelfde bedrag als vorige week. Wie het verloop van de veiling volgde, ziet echter een ander beeld dan een paar weken geleden. Toen werden alle aangeboden dieren grif verkocht. Nu boden slachterijen ook beduidend lagere prijzen dan het veilinggemiddelde. Dat de gemiddelde veilingprijs niet daalt, komt doordat verkopers hun dieren niet voor minder laten gaan. Daaruit zou je kunnen afleiden dat de druk op de Duitse markt toeneemt.

Volgens een van de grote industriële slachterijen had de prijs gezien het aanbod inderdaad naar beneden bijgesteld kunnen worden. Maar dat zou een verkeerd signaal geven. Zo slecht is de markt niet. Vooral op de Europese markt, die toch al moeizamer loopt dan eerdere jaren door flauwe vraag, zou je inkopers van supermarkten en worstfabrieken dan een stok geven om mee te slaan.

Dat de markt niet slecht is, blijkt ook uit de slachtaantallen. Die liggen al enkele weken weer ruim boven 300.000 varkens per week. Daarbij stijgen ook de slachtgewichten. En slachtlijnen die op volle toeren draaien, worden ook zwaarder belast. Het toenemend aantal storingen in slachterijen zorgt voor hobbels aan de aanvoerkant, zo merken handelaren. Met drie storingen in twee slachterijen schuift toch een behoorlijk aantal varkens door. Het zijn vooral praktische problemen, er is geen angst dat het prijsdruk geeft.

Met de flauwere vraag uit het binnenland is en blijft de export naar Azië de kurk die de varkensmarkt op deze hoogte houdt. En vooralsnog lijkt de vraag uit China niet minder te worden en zijn er ook geen aanwijzingen dat de prijzen omlaag gaan. De verwachting is voortzetting van de vlakke prijslijn: recht zo die gaat.

Prognose: stabiele prijs.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.