Varkenshouderij

Achtergrond

Nieuwe toekomst voor Canadees familiebedrijf

Martin en Teresa van Raay ruilden met een opkoopregeling in 2009 hun zeugen in voor vleesvarkens, om het met het oog op de oude dag alvast wat rustiger aan te gaan doen. Omdat in 2015 hun zoons terug in het bedrijf kwamen, gaan ze er weer vol tegenaan.

Martin en Teresa van Raay boeren sinds 1982 op 10 kilometer afstand van het Huronmeer in Dashwood in het zuidwesten van Ontario, Canada. Ze overleefden tientallen jaren van roerige markten, en hun vier kinderen waren inmiddels volwassen en werkten elders. Rustig afbouwen voor de oude dag, was het plan. Het liep echter anders. Martin en Teresa houden nu vleesvarkens, runnen een vleeshandel waarmee ze direct aan de consument verkopen en telen knoflook. De bouw van een nieuwe varkensstal begint binnenkort.

Artikel gaat verder onder de foto‘s


 • Teresa en Martin van Raay houden met hun zoons Philip en Dean in Dashwood in de Canadese provincie Ontario 6.500 varkens. Ze kopen gespeende biggen aan en zetten een deel van het vlees rechtstreeks af aan consumenten. Daarnaast bewerken ze ruim 240 hectare land. Naast korrelmais voor de varkens telen ze sojabonen, tarwe en knoflook voor de verkoop.

  Teresa en Martin van Raay houden met hun zoons Philip en Dean in Dashwood in de Canadese provincie Ontario 6.500 varkens. Ze kopen gespeende biggen aan en zetten een deel van het vlees rechtstreeks af aan consumenten. Daarnaast bewerken ze ruim 240 hectare land. Naast korrelmais voor de varkens telen ze sojabonen, tarwe en knoflook voor de verkoop.

 • Martin van Raay verplaatst de net aangevoerde speenbiggen naar de opfokstal. - Foto's: Ethan Bender

  Martin van Raay verplaatst de net aangevoerde speenbiggen naar de opfokstal. - Foto's: Ethan Bender

Opkoopprogramma in 2009 komt als geroepen

Martin, zoon van geëmigreerde Nederlandse boeren, begint begin jaren tachtig bij een rente van 14% een vermeerderingsbedrijf dat speenbiggen levert. Medio jaren negentig bouwt hij er een vleesvarkensstal bij en groeit het bedrijf naar 500 zeugen. Toen de Canadese overheid in 2009 een opkoopprogramma aankondigde voor zeugenhouders, waarbij de stallen minimaal drie jaar leeg moesten blijven, ging de familie Van Raay daar graag in mee. “We maakten er een vleesvarkensbedrijf van en moesten het meeste personeel ontslaan.”

Sinds 2010 niet meer geïnvesteerd

Teresa: “We hadden dus sinds 2010 niet meer geïnvesteerd in stallen of materiaal, toen onze zoons in 2015 terugkwamen naar het bedrijf. We beginnen nu met de bouw van een nieuwe varkensstal. Het is geen uitbreiding, maar wel een verbetering en een transformatie naar een computergestuurde manier van werken.”

Bedrijfsgegevens

 • 4.500 vleesvarkensplaatsen
 • 2.000 gespeende biggen plaatsen
 • 127 kilo levend gewicht bij verkoop
 • 15.000 afgeleverde varkens per jaar
 • 120 hectare korrelmais voor de varkens
 • 16 hectare knoflookplanten
 • 60 hectare sojabonen
 • 40 hectare tarwe

Van karkas naar kilo-verkoop

Ze merkten wel dat de verkoopprijs van varkensvlees gelijk bleef, ondanks de lage prijzen de zij zelf kregen. Dat leidde tot het ontstaan van The Whole Pig in 2010. Binnen dit concept levert Teresa kwart, halve en hele varkens aan klanten in hun regio. Dit resulteerde weer in de verkoop van los vlees, van worst tot bacon, ham, karbonades en filets. Een samenwerking met een Duitse slager in de buurt zorgt ervoor dat ze precies die smaak, kwaliteit en consistentie krijgen die ze in hun varkensvleesproducten willen.

Artikel gaat verder onder de foto‘s


 • Dit is de winkel op het bedrijf. Deze ligt aan de weg naar een nabijgelegen toeristisch gebied bij het Huronmeer.

  Dit is de winkel op het bedrijf. Deze ligt aan de weg naar een nabijgelegen toeristisch gebied bij het Huronmeer.

 • In de winkel wordt het vlees in nagelnieuwe koelcellen gepresenteerd. Zowel de vleesproductie als de verkoop voldoet aan HACCP. - Foto's: Ethan Bender

  In de winkel wordt het vlees in nagelnieuwe koelcellen gepresenteerd. Zowel de vleesproductie als de verkoop voldoet aan HACCP. - Foto's: Ethan Bender

‘Het komt allemaal neer op voorlichting’

Om hun bedrijf meer bekendheid te geven, neemt Teresa deel aan elke beurs, elk festival en elke lokale markt die ze maar kan vinden. Daarnaast geeft ze lezingen over haar familie en het bedrijf. “Het komt allemaal neer op voorlichting en directe communicatie over varkensvlees en de voordelen daarvan”, zegt ze. “Mensen hebben veel vragen over hoe varkens worden gehouden, wat we ze voeren en hoe je verschillende soorten varkensvlees moet bereiden.”

Boost dankzij sociale media

Social media gaf de directe verkoop een enorme boost. Ze hebben een parttime-medewerker ingehuurd om hun Facebook- Twitter en Instagram-accounts bij te houden. Een fulltimer regelt hun groeiende verkopen.

De varkenshouders kopen drie weken oude speenbiggen van een zeugenhouder en produceren zo’n 15.000 vleesvarkens per jaar. De meerderheid gaat naar Conestoga Meats, een verwerkingsfabriek in Zuidwest-Ontario die in handen is van lokale varkenshouders. Een kleine regionale verwerker slacht de varkens voor The Whole Pig. De Van Raays kopen vervolgens de deelstukken terug die ze voor hun eigen verkoop nodig hebben.

Artikel gaat verder onder de foto‘s


 • Het bedrijf telt twee locaties. Deze stal op de thuislocatie wordt binnenkort vervangen door nieuwbouw.

  Het bedrijf telt twee locaties. Deze stal op de thuislocatie wordt binnenkort vervangen door nieuwbouw.

 • Teresa en Martin zijn trots op het bedrijf, ook vanaf de weg ziet alles er verzorgd uit.

  Teresa en Martin zijn trots op het bedrijf, ook vanaf de weg ziet alles er verzorgd uit.

 • Foto's: Ethan Bender

  Foto's: Ethan Bender

16 hectare knoflook

Het varkensbedrijf alleen bleek niet genoeg om drie families van te onderhouden. Dat leidde uiteindelijk tot het opzetten van een nieuw concept: de aanplant van een hectare knoflook in 2015. In 2017 is geïnvesteerd in een verwerkings- en verpakkingsinstallatie om de knoflook te verpakken voor een supermarkt. Dit jaar is 16 hectare knoflook geplant. Ook werken de ondernemers aan het vermarkten van schachten, de groene stengels die verwijderd moeten worden zodat de bollen zich goed kunnen zetten.

‘Moeilijke tijden voor Canadese varkenssector’

Teresa verwacht dat het voor de Canadese varkenssector wel eens een moeilijke tijd zou kunnen worden komende jaren. Ze wijst op de stijgende kosten voor elektriciteit, water en andere bedrijfsmiddelen, in combinatie met het toenemende extreme weer en de druk van dierenactivisten. Omdat Canada 70% van haar varkensvlees exporteert, is wereldwijde markttoegang essentieel. Internationale handelsspanningen en uitval door Afrikaanse varkenspest zorgen voor onzekerheid.

Trots op bedrijf

Teresa is ook de eerste die toegeeft dat werken met familie niet altijd gemakkelijk is. De familie Van Raay is vastbesloten om ervoor te zorgen dat dit ook op de lange termijn goed blijft gaan. “Ik hou van mijn werk en ik ben er ontzettend trots op dat ik kan zeggen dat ons bedrijfje meer dan een miljoen kilo varkensvlees per jaar produceert.”

Of registreer je om te kunnen reageren.