Varkenshouderij

Achtergrond

EU voorziet dit jaar 20% meer export varkensvlees

Als gevolg van de aanhoudende problemen met varkenspest in China ligt de EU-export dit jaar 20% boven het niveau van vorig jaar.

Dat schetst de Europese Commissie in het meest recente marktrapport. Varkensprijzen zitten op het hoogste niveau sinds 2013 en kunnen stijgen door blijvende vraag vanuit Azië. Volgens Chinese cijfers was de varkensstapel aldaar in juli een derde kleiner maar de experts sluiten volgens de commissie niet uit dat dit percentage oploopt tot 50%. De eerste helft van het jaar lag de export naar China al 45% boven het niveau van vorig jaar en ook Japan (+8%) nam meer vlees af. Een daling in de export was te zien richting Zuid-Korea (-11%), de Filipijnen (-5%) en de VS (-17%). De commissie verwacht dat de export in 2020 verder stijgt. Van de zeven EU-landen die exporteren naar China nemen Spanje en Duitsland het meeste voor rekening, gevolgd door Nederland en Denemarken.

De commissie verwacht dat de Europese varkensproductie dit jaar licht stijgt ondanks een kleinere varkensstapel. Dat is te danken aan productieverbetering. Voor volgend jaar wordt een stijging van 1,5% voorzien als gevolg van gestegen varkensprijzen. De mate waarin dit gebeurt hangt af van hoe landen reageren op de hogere prijzen. Met name Spanje laat een productiestijging zien om kansen in Azië te benutten. In Nederland en enkele andere landen wordt juist een daling voorzien.

De consumptie van varkensvlees in de EU daalt in 2019 licht naar 31,8 kilo per persoon. Dat is een halve kilo minder dan het gemiddelde over de afgelopen twee jaar. Een reden is de lagere prijs voor met name kippenvlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.