Varkenshouderij

Achtergrond

Biggenmarkt wordt vriendelijker

De biggenmarkt lijkt wat vriendelijker te worden.

Het aanbod aan biggen neemt volgens handelaren wat af, maar er is zeker nog geen krapte. Beschikbare biggen worden vlot opgenomen. Handelaren merken wel verschillen binnen afzetkanalen. Binnen vaste koppelingen verloopt de afzet gladjes. Ook de extra biggen die in deze tijd van het jaar op de markt komen, vinden veel sneller dan voorgaande jaren een plek. Kopers op de vrije markt doen echter niet voor elke prijs mee. Vooral de Duitse kopers op de vrije markt hebben volgens handelaren een plafond ingebouwd.

De DCA BestPigletPrice stijgt ook deze week weer met een halve euro naar € 47 per big. Met een stijging van € 1,50 in drie weken kruipt de Nederlandse notering in de richting van de Duitse biggenprijs. Die ligt nog altijd onveranderd sterk op € 57 per big van 25 kilo.

Waar Vion de afgelopen weken stabiel noteerde, volgt het vleesconcern nu de stijgende trend wel. Vion zet zijn biggennotering met € 1 omhoog naar € 49,50 per big. Exclusief btw komt dat neer op € 45,41 per big.

Sommige handelaren zijn nog altijd verbaasd over de licht stijgende lijn van de biggenprijzen bij de huidige vraag-aanbodverhouding in de markt. ‘Ik verkoop er geen big meer door’, is de redenering achter dit gevoel. Aan de andere kant merken handelaren ook weinig weerstand onder vleesvarkenshouders tegen de gestegen biggenprijzen. De varkens die zij nu leveren zijn ingekocht tegen hogere biggenprijzen dan het huidige noteringsniveau en zolang de varkensprijs zo blijft valt daar goed mee te werken.

Prognose: Licht stijgend.

Meer informatie over de prijzen van biggen vind je in Boerderij Marktprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.