Varkenshouderij

Achtergrond

Biggen produceren met uitzicht op de grote oceaan

De Franse familie Le Page investeerde 7 ton in hun gesloten varkensbedrijf. Blikvanger is de nieuwe kraamstal met vrijloophokken.

Hoogstwaarschijnlijk zijn er weinig varkensbedrijven die dichter tegen de Atlantische oceaan liggen dan dat van de Franse familie Le Page. In het Bretonse kustdorpje Plonévez-Porzay heeft zij een gesloten bedrijf met 200 zeugen. Afgelopen zomer is een nieuwe kraamstal opgeleverd. Deze stal met 48 vrijloopkraamhokken biedt zowaar geweldig zicht op de zee.

Het opsluiten van een zeug gaat eenvoudig. Het hek aan een zijde van de box bestaat uit twee delen die elk aan de buitenkant scharnieren. De hekken zijn eenvoudig vast te klikken. - Foto's: Henk Riswick
Het opsluiten van een zeug gaat eenvoudig. Het hek aan een zijde van de box bestaat uit twee delen die elk aan de buitenkant scharnieren. De hekken zijn eenvoudig vast te klikken. - Foto's: Henk Riswick

Nieuwe kraamstal

De jonge varkenshouder Florent Le Page is vriendelijk en zodra zijn bezoek in de wegwerpoveral en -laarzen is gestoken, neemt hij hen mee naar de nieuwe kraamstal. De tweede productiegroep biggen wordt over enkele dagen gespeend. Het bedrijf werkt met een vijfwekensysteem, maar speent niettemin op drie weken. Met deze planning is ruim de tijd om de zeugen voor het werpen te laten wennen in de kraamstal en ook voor het reinigen en drogen van de stal na spenen.

Florent Le Page (23) heeft met zijn vader een gesloten varkensbedrijf met 200 zeugen en 130 hectare grond in Plonévez-Porzay.
Florent Le Page (23) heeft met zijn vader een gesloten varkensbedrijf met 200 zeugen en 130 hectare grond in Plonévez-Porzay.

Topigs Norsvin-dieren

Hoewel de speendatum nadert, zit een flink deel van de zeugen opgesloten. Dat zijn zeugen van de Bretonse coöperatie Triskalia waar Le Page ook de vleesvarkens aan levert. De zeugen die vrij kunnen bewegen in het kraamhok zijn Topigs Norsvin-dieren. Het bedrijf schakelt over op de Topigs Norsvin 70-zeug, mede omdat deze geschikt blijkt in combinatie met vrijloopkraamhokken. Volgens de varkenshouder pletten deze zeugen zelden een big. Daarom gaan alleen de kraamboxen met de Topigs Norsvin-zeugen open zodra de biggen een week oud zijn.

Tekst gaat verder onder de video.

De jonge varkenshouder is zichtbaar in zijn nopjes met de nieuwe stal. De inrichting, met kraamhokken van stalinrichter Big Dutchman, ziet er ook keurig uit. Dat is voor een belangrijk deel te danken aan de lokale dealer, vertelt de boer. Florent Le Page: “De stalinrichting ziet er misschien niet heel ingewikkeld uit. Niettemin is een vakman die het voortouw neemt bij de constructie onmisbaar om alles recht en passend te krijgen.” In de montage is de Big Dutchman-dealer geslaagd. De constructie ziet er strak uit. Als extraatje heeft de dealer kantelbare voertroggen voor de zeugen gemaakt, zodat deze eenvoudig zijn te reinigen. Ook is voor de trog een roestvaststalen koof gemonteerd. Deze voorkomt geknoei met voer.

De trog is eenvoudig om te kiepen. Dat is handig tijdens het reinigen en als er voerresten inzitten die dreigen te bederven.
De trog is eenvoudig om te kiepen. Dat is handig tijdens het reinigen en als er voerresten inzitten die dreigen te bederven.

Vlak klimaat

De ligging vlak aan zee zorgt jaarrond voor een tamelijk constant klimaat. Hartje zomer komt de temperatuur amper boven de dertig graden uit. In de winter vriest het niet. Qua klimaatbeheersing is de uitdaging in deze stal veel minder groot dan in gebieden met een landklimaat. Desondanks is bij de bouw gekozen voor een sprinklerinstallatie boven de zeugen. Een keus waar de jonge varkenshouder over te spreken is. Afgelopen juli kwam de staltemperatuur niet boven de 24 graden. De biggen blijven warm onder de lampen, die in de onderkruip zijn gemonteerd. Er is geen vloerverwarming.

Een warm nestje voor de biggen en een koele stal komt de productie en diergezondheid ten goede, zo blijkt al na twee ronden. De oudere zeugen met veel biggen vreten tot negen kilo mengvoer per etmaal. Ook de biggen maken hun voerbak goed leeg. Antibiotica zijn amper meer gebruikt sinds de nieuwe kraamstal gereed is.

Het bedrijf ligt dicht bij de Atlantische oceaan.
Het bedrijf ligt dicht bij de Atlantische oceaan.

De frisse lucht komt via ventielen in het plafond binnen. De afzuiging gebeurt centraal, onder de controlegang. De ledverlichting in de stal is dimbaar. Afhankelijk van de leeftijd van de biggen en het seizoen kan de varkenshouder de lichtsterkte aanpassen aan de behoefte van de dieren.

Het is waardevol en leerzaam om in een ander land in een vreemde sector ervaring op te doen

Le Page laat zien hoe het werkt om de zeugen op te sluiten in een kraambox. Hij gooit een handje voer in de trog en de zeug gaat direct recht achter de voerbak staan en eten. Een kant van de box bestaat uit 2 delen, die beide scharnieren. Door een pal op te tillen kan de varkenshouder soepel de beide helften van de kraambox openen of sluiten.

Geen compensatie meerprijs

De jonge varkenshouder komt niet zonder enige bagage op het ouderlijk bedrijf. Hij heeft een stage gelopen op rundveebedrijven in Nieuw-Zeeland en Australië. Le Page: “Het is waardevol en leerzaam om in een ander land in een vreemde sector ervaring op te doen.” Deze buitenlandervaring heeft er mede aan bijgedragen dat hij nu werkt met vrijloopkraamhokken. De meerkosten van deze hokvorm betaalt hij vooralsnog uit eigen zak. De bouw van de kraamstal kostte ruim 2,5 ton. Met gangbare kraamhokken was hij zeker € 35.000 goedkoper uit geweest. Desondanks viel de keuze op deze inrichting. Lorent Le Page: “De stal is natuurlijk gebouwd voor de lange termijn. Ik ben een jonge boer en verwacht dat dit type kraamhok de toekomst wordt. Ik vind het gewoon ook erg mooi om te kijken naar zeugen met biggen die vrij bewegen.”


 • Het vooraanzicht van de nieuwe kraamstal met daarin 48 vrijloopkraamhokken. De grond om de stal wordt nog geëgaliseerd.

  Het vooraanzicht van de nieuwe kraamstal met daarin 48 vrijloopkraamhokken. De grond om de stal wordt nog geëgaliseerd.

 • De enige warmtebron in de stal is de lamp boven de biggen. Het biggennest is af te sluiten met een kunststof schot.

  De enige warmtebron in de stal is de lamp boven de biggen. Het biggennest is af te sluiten met een kunststof schot.

 • De Topigs Norsvin-zeugen hebben niet de neiging biggen te pletten en mogen daarom vrij bewegen zodra de biggen een week oud zijn.

  De Topigs Norsvin-zeugen hebben niet de neiging biggen te pletten en mogen daarom vrij bewegen zodra de biggen een week oud zijn.

 • Een overzicht van de nieuwe kraamstal. De tweede ronde biggen is aan spenen toe. Als de zeugen vrij bewegen lopen ze alle mest door het rooster.

  Een overzicht van de nieuwe kraamstal. De tweede ronde biggen is aan spenen toe. Als de zeugen vrij bewegen lopen ze alle mest door het rooster.

Varkensvleesconcept

Mogelijk wordt de investering op termijn alsnog betaald. In oktober krijgt de varkenshouder bezoek van mensen van supermarktketen Leclerc. Deze grootgrutter heeft een varkensvleesconcept met dieren die antibioticavrij zijn opgegroeid, GMO-vrij voer krijgen en veel bewegingsruimte. De zeugen mogen maximaal zeven dagen opgesloten zitten in de dekstal. De meerprijs voor dit concept varieert tussen de 5 en 10 cent per kilo geslacht gewicht. Op voorhand verwacht de varkenshouder dat deelname kansrijk en interessant is voor zijn bedrijf. Le Page: “We gebruiken nu al amper antibiotica.”

Voor de luchtinlaat wordt gebruik gemaakt van ventielen. Daar achter zit te sprinklerinstallatie om te koelen bij hogere temperaturen.
Voor de luchtinlaat wordt gebruik gemaakt van ventielen. Daar achter zit te sprinklerinstallatie om te koelen bij hogere temperaturen.

Wind in de zeilen

Hoe dan ook is het startmoment met de nieuwe kraamstal perfect. De varkenshouder beurt half september € 1,88 per kilo voor zijn varkens. Een lekkere prijs na een grote investering. In totaal stak de familie bijna 7 ton in het varkensbedrijf. De oude kraamstal is verbouwd tot biggenstal en de bestaande biggenstal gerenoveerd. Le Page senior boert 2 kilometer verderop. Daar wordt een nieuwe vleesvarkensstal gebouwd met 630 plaatsen. Naar verwachting gaan de eerste varkens begin 2020 in deze stal. Dan is de complete verbouwing en uitbreiding voltooid. Florent blijft samen met zijn vader het werk doen, inclusief de verzorging van het bouwland. Voor het voer voor de varkens vanaf 12 kilo gebruiken ze grondstoffen van de eigen grond. In zoverre doen ze ook aan kringlooplandbouw. De resultaten in de kraamstal met vrijloopkraamhokken zijn veelbelovend. De eerste ronde zijn 13,7 biggen gespeend. De tweede ronde zit dit aantal op 13.

Of registreer je om te kunnen reageren.