Varkenshouderij

Achtergrond 6 reacties

Wakker Dier: stalklimaatcontroles NVWA falen

De beoordeling van het klimaat in varkensstallen door de NVWA is ontoereikend.

Dit stelt Wakker dier na analyse van 23 inspectierapporten die de dierrechtenorganisatie in november via een WOB-verzoek kreeg. De NVWA grijpt nauwelijks in bij ernstige signalen als extreem hoge ammoniakconcentraties. Verder lijden te veel varkens aan pijnlijke borstvliesontstekingen. Op basis van cijfers van VION stelt Wakker Dier dat 17% van de varkens borstvliesontsteking heeft en 5% een longontsteking.

Brandbrief naar minister Schouten

Wakker Dier heeft daarom een brandbrief naar minister Schouten gestuurd waarin gepleit wordt om de richtlijnen voor stalklimaat en dierwelzijn aan te passen. De NVWA spreekt namelijk van een vermoeden van slecht stalklimaat als in enkele hokken afwijkende waardes worden gemeten, wat Wakker Dier betreft moet de NVWA bij dergelijke uitslagen gelijk optreden.

Volgens de dierrechtenorganisatie werden op 74% van de 23 bedrijven te hoge ammoniakwaarden gemeten en bij 40% van deze bedrijven ging een hoge ammoniakwaarde gepaard met zichtbare afwijkingen als rode ogen.

Kijken naar het totaalplaatje

De NVWA geeft, net als in november, aan dat alleen de gemeten CO2- en ammoniakwaarden onvoldoende zegt over het stalklimaat en dat door inspecteurs naar het totaalplaatje, inclusief het dier gekeken wordt. De NVWA heeft een nadere analyse van hun bevindingen nog niet afgerond.

Laatste reacties

 • sjaakie

  Wie doet nog wel wat goed in de ogen van wakker dier ??? .........juist ja stelletje hypocrieten ......🤡

 • husky

  Ik wil controle bij alle leden van wakker dier hoe hun huisdieren gehuisvest zijn, gevoed worden en eventueel uitgelaten

 • bij deze lui is het altijd niet goed of het deugd niet
  stelletje azijnzeikerds

 • ????

  ze moeten even weer een weerwoord hebben omdat de overheid nu eindelijk lijkt de nazi/actie groeperingen fors te bestraffen en daar kunnen ze niet tegen en moet er op deze manier weer tegen ingegaan worden stelletje lafbekken afknuppelen dat volk !

 • Wiann

  Soms is er bedrijfsblindheid .Het zijn vrienden die mijn falen tonen.

 • kleine boer

  Wiann die bedrijfsblindheid geld ook voor telkens het gewijs naar de boer...

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.