Varkenshouderij

Achtergrond 4 reacties

Vleesmarkt geeft geen ruimte voor prijsstijging

Je kunt er een waterpas aan ijken, zo vlak is de varkensprijs.

Opnieuw komt er geen beweging in de markt. Vion maakte maandag met € 1,35 al een vlakke koers bekend, maar ook Compaxo (€ 1,21), Pali Group (€ 1,35) en Van Rooi Meat (€ 1,22) veranderen niets aan hun basisprijs.

Ook in Duitsland, waar de markt meer ruimte lijkt te hebben, blijven de toonaangevende noteringen staan: € 1,36. Niet alleen die van de slachterijen, ook de Vereinigungspreis houdt dat niveau. Dat is opvallend, want op basis van het prijsniveau van internetbeurs Teleporc leek er ruimte voor een prijsstijging.

Een van de grote slachterijen laat zich schamper ontvallen dat ze daar steeds minder waarde aan hechten door het beperkte aantal dieren dat via die weg verhandeld wordt. Volgens een andere slachterij is het kleinere aanbod in Duitsland wat speculatief. Door de grotere slachtcapaciteit zijn onze Oosterburen sneller in staat om een piek in de aanvoer weg te werken dan de Nederlandse slachterijen. De slachtgewichten dalen echter nog niet, waardoor van een echte krapte ook op de Duitse markt nog geen sprake is.

Oorzaak is de nog altijd stroef lopende vleesmarkt. Dat geven zowel de Nederlandse als de Duitse slachterijen te kennen. Het aanbod aan varkensvlees is in heel Europa groot. Daardoor is het voor de vleesinkopers nog steeds makkelijk winkelen. De prijzen die slachterijen weten te realiseren op de vleesmarkt zijn vergelijkbaar met afgelopen weken. Wel lijkt er wat vooruitgang in de hammen te komen. Ook voor de ribben wordt wat meer betaald, iets dat met name voor de Duitse markt gunstig is.

De afzet binnen Europa loopt moeizaam, maar ook naar bestemmingen daarbuiten blijft de uitvoer lastig. Vanaf volgende week hanteren Chinese importeurs lagere tarieven. In hun prijstabel staan lagere getallen voor bijvoorbeeld koppen, poten, staarten en maag-darmpakketten. Zij kunnen de druk verhogen omdat daar voldoende inlandse aanvoer is door het hoge aantal slachtingen. Daarnaast komt via de Hongkong-route veel varkensvlees het land in en erger: keren consumenten zich wat af van varkensvlees door het nieuws over ruimingen vanwege varkenspest. Omdat vooral de onderkant van de varkensmarkt naar Azië wordt afgezet, maakt dit de vierkantsverwaarding lastiger.

Hoewel voor de korte termijn geen zicht is op een prijsstijging, verwachten marktpartijen nog steeds dat die er op de middellange termijn wel komt.

Prognose: stabiele prijs.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Laatste reacties

 • niet

  ze komen toch dus waarom verhogen ??

 • wmeulemanjr1

  Ja de 'boer buffelt toch wel door'

 • varken23

  De middellange termijn worst wordt ons weer voorgehouden.

 • adriemulders

  zolang wij zelf,niets doen en aan de zijlijn toekijken,en denken het komt vanzelf een keer goed.dan zit je er gruwelijk naast!!!.de tijden zijn veranderd...

Of registreer je om te kunnen reageren.