Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Verwachtingen over koers varkensprijs verschillen

Al sinds oktober zijn verschillende noteringen onveranderd. Volgens sommigen is een prijsstijging op handen, maar andere marktdeelnemers zijn daar somberder over.

Al maanden liggen de noteringen voor vleesvarkens op hetzelfde niveau. Na de jaarwisseling zorgde een btw-correctie bij noteringen die een bedrag inclusief btw weergeven voor een kleine stap omhoog. De netto ontvangst voor de varkenshouder verandert daar niet door. De gebruikelijke dip tussen Sinterklaas en Kerstmis deed zich in 2018 niet voor en ook na de feestdagen zette de prijs zijn koers onveranderd voort.

Varkens doorschuiven

Er zijn handelaren die veel minder varkens hoefden door te schuiven dan andere jaren. Zij zijn blij met de rust in de markt, maar zien dat er ruimte ontstaat voor een beweging naar boven. Andere handelaren hebben nog ruim varkens over. Ze schatten in dat ze nog zeker 2 weken nodig hebben om het doorgeschoven overaanbod weggewerkt te krijgen.

Moeizame afzet van bacon

Ook slachterijen blijven op het ruime aanbod wijzen. Wie tussen de regels door leest merkt dat de toon van de toelichting die Vion op zijn notering geeft ook wat verandert. Het aanhoudend ruime aanbod, de moeizame afzet van bacon naar de Engelse markt en de prijsdruk op de schouders en nekken: het wordt daardoor volgens Vion steeds moeilijker om de prijs op het huidige niveau te houden. Oftewel: een prijsverlaging is dichterbij dan een prijsstijging.

We hadden ook kunnen verlagen

Bij Duitse slachterijen klinkt dezelfde bezorgde toon. Ze krijgen erg veel varkens aangeboden, en de dieren zijn nog zwaar ook. Het op stabiel niveau (€ 1,36 per kilo) houden van de varkensprijs is dan ook een statement volgens een van de grote Duitse slachters: “We hadden ook kunnen verlagen. Dat doen we niet. We hopen dat andersom ook te mogen ervaren als het aanbod eens krap is.”

Varkensvakbond ISN

Nederlandse handelaren die aan Duitse slachterijen leveren, merken echter dat slachtrijpe dieren goed worden opgenomen. Dat wekt vertrouwen. En dat vertrouwen wordt versterkt door de duidelijk positievere toon die de Duitse producentenorganisaties aanslaan. De slachtlijnen draaien op volle toeren. Volgens varkensvakbond ISN begon de Duitse varkensmarkt daarmee midden vorige week al de eerste tekenen te vertonen dat het overschot van de feestdagen verdwijnt en een evenwicht op de markt steeds dichterbij komt.

Teleporc

Ook de Duitse internetbeurs Teleporc wijst op een stabiele markt. Nadat de veiling vorige week een centje pluste, ging deze vandaag voortvarend van start. De eerste partijen werden vlot verkocht voor € 1,415 per kilo. Uiteindelijk kwam de gemiddelde veilingprijs uit op hetzelfde niveau als afgelopen vrijdag: € 1,40 per kilo geslacht gewicht. Ook de variatie in de biedingen bleef identiek: de prijs bewoog zich tussen € 1,39 en € 1,415.

De gemiddelde prijs blijft daarmee 4 cent onder de leidende Duitse noteringen. Dat is bijna het verschil van 5 cent, dat synoniem staat aan een stabiele markt.

Prognose: stabiele prijs.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Eén reactie

  • Snel

    alles in opslag voor een lage prijs en zo dadelijk naar China op export voor `t dubbele.

Of registreer je om te kunnen reageren.