Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Stemming op de varkensmarkt verbetert

De Duitse varkensmarkt lijkt in beweging te komen. De Nederlandse markt worstelt nog met het staartje van het overschot rond kerst. Ook de stroeve vleesmarkt loopt een prijsstijging voor de voeten.

Met spanning wordt uitgekeken naar de noteringen die grote Duitse slachterijen morgen op de borden gaan zetten. Al 15 weken houden zij het op een stabiele prijs van € 1,36 per kilo geslacht gewicht. De kans is groot dat daar deze week verandering in komt. De Duitse varkensmarkt trekt namelijk aan.

Voorbode daarvan is de vlotte stijging die de Teleporc-veiling maakt. De prijs op de internetbeurs stijgt al 3 vrijdagen op rij. Eerst met 1 cent naar € 1,40, in week 3 met 2 cent naar € 1,42 en vrijdag 25 januari eindigde de gemiddelde prijs zelfs 4 cent hoger op € 1,46.

Op de dinsdagveiling deze week wordt ook weer vlot geboden; 8 tot 10 biedingen zijn geen uitzondering. Hoewel de prijsrange dichter bij elkaar ligt dan vrijdag wordt de prijsvoorsprong niet vergroot, de gemiddelde prijs blijft € 1,46 per kilo.

Daarmee staat de gemiddelde prijs 10 cent hoger dan de Vereinigungspreis. Een verschil van 5 cent staat synoniem aan een stabiele markt. 10 cent hoger geeft daarmee aan dat er ruimte is voor de slachterijen om hun noteringen bij te stellen. Varkensvakbond ISN omschrijft het aanbod op de Duitse varkensmarkt begin deze week zelfs als krap. De verwachting is daarmee dat de Duitse slachterijen nu ook een stap omhoog gaan maken.

Ruime aanvoer varkens op Nederlandse markt

De vraag is wat de Nederlandse noteringen gaan doen. De Duitse markt is een grote en belangrijke afzetmarkt. Prijsontwikkelingen daar gaan zeker doorwerken in de noteringen hier. Echter, de vraag is wanneer.

De aanvoer op de Nederlandse varkensmarkt is nog steeds ruim. Handelaren verwachten deze week de laatste doorgeschoven dieren van het overaanbod rond de kerst weg te kunnen werken. Die doorgeschoven varkens halen hogere slachtgewichten; beide argumenten waren voor Vion maandag 28 januari reden om zijn notering niet te verhogen. Vion hield zijn prijs stabiel op € 1,39 per kilo.

Daarmee volgde de slachterij de poging van de DCA Beursprijs om de Nederlandse markt een duwtje in de juiste richting te geven niet. De DCA Beursprijs 2.0 ging vrijdag 25 januari met 1 cent omhoog naar € 1,29 per kilo geslacht gewicht. Dat zorgde er wel voor dat de gemiddelde Nederlandse varkensprijs in de Europese prijsvergelijking een plekje steeg in de top 5 ten koste van Denemarken. Na wekenlang € 1,24 staat de gemiddelde Nederlandse varkensprijs nu op € 1,25 per kilo.

Ruim aanbod varkens zorgt voor lage prijzen

Het is echter niet alleen het aanbod dat de Nederlandse markt voor de voeten loopt. Ook de stemming op de vleesmarkt zet een rem op stijgende varkensprijzen. Er is nog altijd voldoende varkensvlees beschikbaar, waardoor de prijzen zich op een laag niveau begeven. Dat is echter niet alleen iets waar Nederlandse slachterijen mee kampen. Volgens ISN is ‘de pijngrens’ echter bereikt en willen Duitse slachterijen niet verder zakken met de prijs waarvoor zij hun producten aanbieden.

Dus waar de Duitse noteringen mogelijk al een stapje maken, zullen de Nederlandse prijzen deze week nog hun stabiele koers houden. Maar als Duitse slachterijen verhogen, zullen de Nederlandse uiteindelijk volgen.

Prognose: prijs stabiel.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Eén reactie

  • grolschzetor

    2018 a 2019 vergelijking is weer btw vergeten

Of registreer je om te kunnen reageren.