Varkenshouderij

Achtergrond

‘Productiekosten besparen met FPF-technologie’

Het Chinese technologiebedrijf Yingzi Technology heeft onlangs zijn Future Pig Farm-concept (FPF) gelanceerd.

Met behulp van intelligente technologie – geïntegreerd in een platform – kunnen met PFP de productiekosten van varkensvlees met 15% omlaag, zo verwacht CEO Jackson He.

Wat is het Future Pig Farm-concept?

“Het is een intelligent platform voor precieze varkensproductie. Het idee omvat de integratie van het internet en de industrie. Varkenshouders kunnen het platform gebruiken om verschillende apps te raadplegen. De applicaties zijn eenvoudig te beheren met je smartphone.”

Waar zetten jullie met het Future Pig Farm-concept op in?

“Het concept omvat ten minste 5 componenten. Sommige worden in samenwerking met buitenlandse bedrijven ontwikkeld. Het gaat om gezichtsherkenning bij varkens, een online dierenartsassistent, milieubeheersing, genomics en precisievoeren."

Het probleem bij gezichtsherkenning van varkens is het feit dat de dieren bijna nooit stilstaan

"Het concept wordt momenteel nog verder ontwikkeld. Het probleem bij gezichtsherkenning van varkens is het feit dat de dieren bijna nooit stilstaan. Videobeelden worden momenteel door wetenschappers gebruikt om bewegingen van varkens te analyseren en hun gezichten te vangen om ze uniek te identificeren. Die technologie is gericht op het creëren van een ID voor elk varken en zijn levenscyclusbeheer. Voor het onderdeel milieubeheersing werken we samen met het Nederlandse bedrijf Microfan. We zijn bezig een controlemodule te ontwikkelen voor het bewaken van de omgevingscondities, zoals de temperatuur.”

Wordt FPF al in de praktijk gebruikt?

“Ja, het concept wordt toegepast op 2 varkenslocaties van het voeder en varkens producerende bedrijf Yangxiang. De bedrijven liggen in de provincie Yangxiang, waar ook 9 verdiepingen tellende varkensbedrijven zijn gebouwd.”

Wat verwacht u van FPF?

“We hopen met de precisietechnologie de productiekosten van 1 kilo varkensvlees met € 0,13 te verlagen, met een geschatte kostenbesparing van 15%. We willen het concept ook in andere landen presenteren en inzetten. Het is de bedoeling om de technologie in verschillende talen beschikbaar te stellen.”

Medeauteur: Bouke Poelsma

Jackson He is spreker op het praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid dat plaatsvindt op 15 januari. Het thema van deze editie is: Data & Gezondheid. Klik hier om je aan te melden.

Of registreer je om te kunnen reageren.