Varkenshouderij

Achtergrond 3 reacties

Nieuwe stal als voorlopig slotstuk schaalvergroting

Na een bouwperiode van anderhalf jaar en een uitbreiding naar 2.200 zeugen staat 2019 voor Johnny Bull eerst en vooral in het teken van optimaliseren.

“Het was een hectische periode, ook voor ons personeel. Hopelijk komt het bedrijf na de bouw nu in wat rustiger vaarwater terecht.” Begin januari spreekt Daniëlle Bull een van haar wensen uit voor het nieuwe jaar. Afgelopen zomer vierde ze in gezelschap van familie en vrienden haar 25-jarig huwelijk met rasondernemer Johnny Bull. Na hun bruiloft veranderde er veel voor ‘De Bullekes’, zowel privé als bedrijfsmatig. Na een indrukwekkende schaalvergroting staat zoon Sjoerd (20) inmiddels in de startblokken om het bedrijf op termijn voort te zetten. Sinds afgelopen najaar draait hij als bedrijfsopvolger volop mee.

Lees verder onder de foto.

Johnny (50) en Daniëlle (46) Bull hebben 2.200 zeugen. - Foto's: Van Assendelft Fotografie
Johnny (50) en Daniëlle (46) Bull hebben 2.200 zeugen. - Foto's: Van Assendelft Fotografie

Optimaliseren

Met de ingebruikname van een nieuwe stal voor 660 opfokgelten en 520 vleesvarkens komt er voorlopig een einde aan de expansiedrift van Johnny Bull. De gedreven ondernemer stelt zijn vrouw dan ook gerust: “We zijn de afgelopen 25 jaar continu bezig geweest met uitbreiden. Nu is het eerst zaak om te optimaliseren”, aldus Bull, die in 1993 met 160 zeugen en 5 hectare begon.

Bedrijfsgegevens

2.200 zeugen
32 gespeende biggen
15,3 levend geboren biggen
11% biggensterfte
5.000 vleesvarkens plus gelten
8.000 vleesvarkens op tweede locatie
900 gram daggroei, met 2,5 vc
800 zeugen samen met compagnon

Veel daglicht

De antracietkleurige voorgevel geeft de nieuwe stal een moderne en strakke uitstraling. De inrichting is degelijk. Bull houdt niet van poespas. Er zijn 6 afdelingen voor opfokgeltjes, met 110 dierplaatsen per stuk. De geltjes liggen op 1,1 vierkante meter. Via een lichtstraat komt veel daglicht binnen. De vleesvarkens liggen in 2 afdelingen, op 0,8 vierkante meter. Bull werkt met ventilatieplafonds en vloerverwarming. De stallucht wordt centraal afgezogen en gewassen door een combiwasser.

Lees verder onder de foto.

Links op de overzichtsfoto is de nieuwe stal zichtbaar. Daarin is plaats voor 660 opfokgelten en 520 vleesvarkens.
Links op de overzichtsfoto is de nieuwe stal zichtbaar. Daarin is plaats voor 660 opfokgelten en 520 vleesvarkens.

Stalklimaat

Nu de stalbouw is voltooid wil de varkenshouder de komende tijd meerdere aspecten van de bedrijfsvoering verbeteren. Samen met klimaatdeskundige Frans Leemans loopt bedrijfsopvolger Sjoerd alle interne processen na. De stalcomputers en sensoren worden gecheckt en de voorkomende werkzaamheden in protocollen vastgelegd. Met de huidige omvang en tien man personeel – waaronder sinds kort een Poolse en een Roemeense medewerker – is dat van groot belang. Johnny Bull bewaakt het totaalplaatje en besteedt meer tijd op kantoor. Daar richt hij zich onder meer op de in- en verkoop en het onderhouden van zijn netwerk.

In de stallen richt Bull zich hoofdzakelijk op de opfokgelten en de vleesvarkens. Hij helpt mee op de speendag en is steevast aanwezig bij het laden van biggen voor de handel. “Ik wil weten wat er hier weggaat. Dat is belangrijk voor het onderhouden van de relatie met onze vaste afnemer.”

Lees verder onder de foto.

De eerste afdelingen met opfokgelten zijn 11 januari vol gelegd. De dieren wegen 23 kilo bij aankomst en worden op 260 dagen gedekt.
De eerste afdelingen met opfokgelten zijn 11 januari vol gelegd. De dieren wegen 23 kilo bij aankomst en worden op 260 dagen gedekt.

Succesfactoren

Er gaan meerdere succesfactoren schuil achter de imposante bedrijfsuitbreiding. Bull schuwt de arbeid niet en is kostprijsgedreven. Stallen bouwt hij grotendeels in eigen beheer, enkel de ruwbouw besteedt hij uit. “We hebben de stallen zelf ingericht en ik heb een fulltimer in dienst voor al het onderhoudswerk.”

Het biggentransport naar de vleesvarkenslocatie gebeurt met eigen vervoer. “De investering in de vrachtwagen verdient zichzelf terug en verlaagt bovendien de ziektedruk”, aldus Bull. Ook de investering in een mestscheider werkt kostenbesparend. De dunne fractie wordt binnen een straal van 20 kilometer uitgereden, deels op eigen grond. De dikke fractie wordt geëxporteerd naar Frankrijk. Over de hoogte van de mestafzetkosten laat hij zich niet uit.

We zijn al 25 jaar maximaal gefinancierd

Bouwvergunning

De varkenshouder heeft altijd bovengemiddeld gedraaid, vooral op financieel gebied. Vergunningsprocedures waren nooit een probleem. Dorpsmens Bull is zeer actief in het plaatselijke verenigingsleven en heeft de gunfactor. Ook dit jaar staat er weer een in aanbouw zijnde carnavalswagen in de loods. “Wij hoeven niet te klagen. Door alle kosten goed in de hand te houden lukt het ons nog steeds om geld te verdienen”, aldus Bull, die benadrukt dat het hem niet aan is komen waaien. “We zijn bovendien al 25 jaar maximaal gefinancierd. Daar moet je tegen kunnen.”

Lees verder onder de foto.

Sinds 2016 heeft Bull samen met compagnon Wim Veldhuizen 800 zeugen. Het onderlinge vertrouwen is groot. De opfokgelten van Bull komen bij Veldhuizen vandaan.
Sinds 2016 heeft Bull samen met compagnon Wim Veldhuizen 800 zeugen. Het onderlinge vertrouwen is groot. De opfokgelten van Bull komen bij Veldhuizen vandaan.

Verdiepen in voer

Voorlopig is het bij ‘De Bullekes’ – zoals de varkenshouders zichzelf noemen – een kwestie van de puntjes op de i zetten. Bull wil zich de komende jaren graag meer in voer verdiepen. Op dat vlak kan hij nog scherper aan de wind zeilen, zo vindt hij. De varkenshouder wil zijn eigen tarwe bewerken en CCM maken en moet daarom investeren in een hamermolen, een voormenger en opslagcapaciteit. “Ik wil mijn kostprijs in de hand houden en heb een hekel aan pieken en dalen”, aldus Bull, die 125 hectare bewerkt, waarvan 60 hectare eigendom.

Lees verder onder de foto.

De hokken van de gespeende biggen zijn ingericht met plateaus.
De hokken van de gespeende biggen zijn ingericht met plateaus.

Zonnepanelen

De afronding van de stalbouw laat niet onverlet dat het ondernemersbloed van Johnny Bull altijd door blijft stromen. De daken op de thuislocatie en de vleesvarkenslocatie worden dit jaar nog (deels) voorzien van zonnepanelen: 2.200 in totaal. Met een jaarlijkse gasrekening van € 50.000 heeft Bull de wens om energieneutraal te worden. Hij overweegt te investeren in een houtkachel.

Met het oog op de toekomst schetst Bull een helder beeld van zijn ideaalplaatje: “Ik zou onze eigen varkenstak met 2.200 zeugen op termijn graag nog gesloten maken. Dan moeten er nog 10.000 vleesvarkensplaatsen bij.”


 • De dragende zeugen worden gehouden in groepen van 15. De hokken zijn ingericht met een lange trog.

  De dragende zeugen worden gehouden in groepen van 15. De hokken zijn ingericht met een lange trog.

 • Johnny Bull werkt met Topigs 70 x Tempo. Hij vangt het sperma van eigen beren af voor het insemineren van de zeugen.

  Johnny Bull werkt met Topigs 70 x Tempo. Hij vangt het sperma van eigen beren af voor het insemineren van de zeugen.

Laatste reacties

 • M. Klasse

  Mooi reportage John en Danielle,
  Proficiat met jullie mooie bedrijf.

 • huisvader

  Respect in 25 jaar bijna 20 maal zo groot gegroeid

 • zeugenhouderij!!

  Mooi bedrijf

Of registreer je om te kunnen reageren.