Varkenshouderij

Achtergrond

Meer biggen afgezet in eigen land

De biggenmarkt blijft onverminderd vlot. De varkensnoteringen plussen ook deze week weer.

De BestPigletPrice gaat van € 36,50 naar € 37,00 per big. En ook de notering van Vion stijgt 50 cent. Deze komt op € 37,50 per stuk. De Duitse Nord-West-notering voor biggen van 25 kilo over vorige week blijft nog gelijk op € 36,50. De Vereinigungs Ferkelpreis over deze week stijgt wel; die gaat met € 1 omhoog en komt ook op € 37,50 per dier.

Doordat de vleesvarkensmarkt niet aantrekt, worden mesters niet gestimuleerd vlot te leveren en snel weer op te leggen. Dit scheelt in de aanzuigende werking op de biggenmarkt. Het aanbod is wat krapper, maar er is dus zeker nog geen sprake van leegstand of achterstand in opleg.

Extra eisen aan importbiggen uit Noord-Europa

Dat komt ook omdat de export naar Spanje veel stroever loopt dan eerdere jaren door de papieren rompslomp en extra eisen die daar aan importbiggen uit Noord-Europa worden gesteld. De ontvangende boer moet aan een protocol met 60 punten voldoen voordat hij een importvergunning ontvangt. Een deel wordt afgewezen of toestemmingen komen soms heel laat. Daardoor gaat de export naar Spanje stroperig en met hogere kosten gepaard. Exporteurs moeten daardoor soms noodgedwongen biggen die op export zouden, toch in eigen land plaatsen. Ze hopen dat als Spaanse mesters eenmaal goedgekeurde stallen hebben, de volgende leveringen eenvoudiger gaan. Want vraag naar Nederlandse biggen is er genoeg, zo merken ze.

Vraag naar biggen houdt aan

Ook in het binnenland blijft de vraag naar biggen voorlopig aanhouden. Het ziet ernaar uit dat de echte krapte nog moet komen, dus de stijgende prijslijn blijft doorgaan.

Prognose: prijsstijging.

Meer informatie over de prijzen van biggen vind je in Boerderij op Maat.

Of registreer je om te kunnen reageren.