Varkenshouderij

Achtergrond

Kleiner overschot varkens dan andere jaren

De varkensnoteringen maken opnieuw een stap zijwaarts. Zowel in Nederland als in Duitsland blijven de vleesvarkensprijzen ook deze week onveranderd.

Van Rooi Meat noteert nu exclusief btw, waardoor de prijs een stap van € 1,29 naar € 1,22 lijkt te maken. Maar deze heeft nauwelijks effect op de uitbetaalprijs aan de varkenshouder (0,4 cent meer als voorheen met btw). Ook Pali en Compaxo blijven gelijk op respectievelijk € 1,35 en € 1,21. De toonaangevende Duitse noteringen blijven stabiel op € 1,36 per kilo geslacht gewicht.

‘Gezond verstand heeft gezegevierd’, zo verklaart de Duitse varkensvakbond ISN. Begin van de week was er namelijk sprake van een op handen zijnde verlaging van de prijs door de Duitse slachterijen. Die kan echter ook weer als signaal dienen naar inkopers op de vleesmarkt en een neerwaartse spiraal ontketenen. Daarom zijn zowel boeren, handelaren als slachterijen het erover eens dat vasthouden van de vlakke koers nu het best is voor de varkensmarkt.

Lage slachtaantallen, overschot aan slachtrijpe, zware varkens

Het sentiment in de markt is nu wel iets minder optimistisch dan een week geleden. Toen was er vooral opluchting over het feit dat de varkensmarkt ongeschonden door de feestdagen gekomen was. De gebroken weken zorgen echter voor lagere slachtaantallen. En met deze temperaturen zit de groei er op de meeste bedrijven goed in. Daardoor is nu niet alleen een overschot aan slachtrijpe dieren ontstaan, maar de dieren zijn door het doorschuiven ook zwaarder dan in voorgaande weken. Varkens van 100 kilo schoon aan de haak zijn geen uitzondering. Aan de andere kant geven handelaren aan dat de overschotten lang niet zo groot zijn als in andere jaren, dus er is ook zeker geen bedrukte toon.

Ruim aanbod varkens, prijs stabiel

Hoewel slachterijen vlot doorslachten en vaak ook de zaterdag meenemen, is het overschot deze week nog niet weggewerkt. Handelaren merken dat er wordt doorgeschoven in de planning. Naar verwachting is volgende week ook nog een rommelige week waarin het overaanbod weggewerkt wordt, maar komt de markt daarna weer in zijn normale doen.

Zolang het aanbod ruim is, zal de varkensprijs niet stijgen. Ook volgende week is voortzetting van de stabiele koers dat wat marktpartijen verwachten. Voor de wat langere termijn rekenen handelaren erop dat de varkensprijs zal gaan aantrekken.

Prognose: stabiele prijs.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.