Varkenshouderij

Achtergrond 3 reacties

Duitse biggenproducent pleit voor verbod op castreren

Castratie is een hoofdpijndossier in Duitsland. Jörn Göbert, directeur van marktleider LFD-Holding stelt voor een punt te zetten achter de discussie en castreren te verbieden. “Meer dierenwelzijn kost per definitie geld.”

Göbert wil een eind aan de discussie over het verdoofd castreren in Duitsland. Hij pleit daarom voor een nationaal verbod op het slachten van gecastreerde varkens. Varkensconcern LFD-holding is marktleider op de Duitse biggenmarkt en zet de voormalige Duitse Straathof-bedrijven voort.

"Ik wil de bestaande opvattingen over castratie veranderen en een maatschappelijke discussie op gang brengen", zegt Jörn Göbert, directeur van LFD-Holding. - Foto: Henk Riswick
"Ik wil de bestaande opvattingen over castratie veranderen en een maatschappelijke discussie op gang brengen", zegt Jörn Göbert, directeur van LFD-Holding. - Foto: Henk Riswick

Door dit castratieverbod is voor alle partijen op de Duitse varkensvleesmarkt dezelfde standaard van toepassing en is voor het dierenwelzijn tenminste echt iets bereikt, betoogt Göbert. Volledige narcose met isofluraan, toegestaan in Duitsland, vindt hij niks. “Het gas is gevaarlijk voor het personeel om mee te werken en slecht voor de biggen. Deze zijn uren buiten westen.” In Improvac gelooft Göbert net zo min. Dus stoppen met castreren, is zijn overtuiging.”

Stoppen met castreren, kan dat zomaar?

“Landen als Spanje, Groot-Brittannië en Nederland bewijzen dat op grote schaal beren mesten prima gaat. Om het risico van het kleine percentage stinkers te vermijden, stel ik voor automatische detectie aan de slachtlijn toe te passen of de beren 15 kilo lichter te slachten, voordat deze gaan stinken.”

Lichter slachten? Is dat wel marktgericht gedacht?

“Het klopt dat slachterijen graag zware varkens krijgen. Dat is voor hen het meest economisch. Maar als het vlees in de winkel een paar cent duurder wordt, is deze kostenstijging teniet gedaan. De consument merkt daar niets van. Voor de varkenshouders is het ook beter als minder vlees op de markt komt.”

In Azië of Zuid-Europa willen ze geen beren. Hoe daar mee om te gaan?

“Dat vertellen slachterijen ons inderdaad altijd. Voor de Italiaanse hammenmarkt moeten ze dan maar gelten gebruiken. Stel dat 50% van de bijproducten die nu naar de Aziatische markt niet meer wordt geaccepteerd, zal dat geld kosten. Voor de neuzen, poten en andere B-producten van de beren moet dan elders afzet worden gezocht. Vermoedelijk tegen een lagere prijs. De vleesprijs in Duitsland zal dan stijgen, maar niet dramatisch. Meer dierenwelzijn kost per definitie geld.”

Als we in Duitsland het lef hebben te stoppen met castreren, volgen andere EU-landen vanzelf

U betoogt wat Nederlandse dierenbeschermers eerder deden.

“Dat klopt. Ik wil de bestaande opvattingen over castratie veranderen en een maatschappelijke discussie op gang brengen. Het streven is dat boulevardblad Bild deze discussie oppakt. Boeren zitten nu gevangen tussen de slachterijen die bepalen wat zij leveren en de maatschappelijke druk voor meer dierenwelzijn. Ondertussen krijgt de varkenshouder de zwartepiet toegespeeld. Als we in Duitsland het lef hebben deze stap te zetten, volgen andere EU-landen vanzelf. Het is het waard om voor te strijden. Alles wat we doen om te blijven castreren is slechter voor het dierenwelzijn dan beren mesten.”

Laatste reacties

  • Hogman1

    wat een dwaas

  • massy

    Als je de markt wil verzieken moet je nog meer beren gaan slachten.

  • boer a

    Ik sprak vorige week varkenstransporteur, had van gerenommeerde slachterij een rollade als kerstgeschenk gekregen, moest hem bij het braden weggooien, stonk verschrikkelijk .

Of registreer je om te kunnen reageren.