Varkenshouderij

Achtergrond 4 reacties

Btw-correctie nu nog enige rimpel varkensprijs

Ook in het nieuwe jaar zet de varkensprijs zijn vlakke koers voort.

De meeste noteringen blijven dezelfde waarden aangeven als de weken ervoor. Compaxo blijft op € 1,21 en Van Rooi Meat stabiel op € 1,29. De Duitse noteringen houden nog steeds de € 1,36 per kilo geslacht gewicht aan.

Verhoging van btw-tarief

De enige opleving die lijkt te ontstaan, is schijn, want die komt door de verhoging van het lage btw-tarief dat op 1 januari van 6% naar 9% is gegaan. Zo geeft Pali Group aan dat de notering tot 31 december vorig jaar € 1,31 bedraagt, en nu op € 1,35 per kilo staat, met daarin opgenomen 4 cent btw-correctie. Ook de notering van Vion stijgt met 4 cent vanwege een btw-correctie; die staat vanaf 1 januari niet meer op € 1,35 maar op € 1,39 per kilo. Als varkensboer wordt je er niet wijzer van; de netto ontvangst blijft gelijk.

Geen achterstand

De varkensmarkt zelf ligt er na de feestdagen goed bij. Handelaren merken dat de varkens opvallend vlot worden opgenomen. Veel beter dan in eerdere jaren. Er wordt daardoor nauwelijks doorgeschoven in de planning van leveren. Tussen begin en eind volgende week verwachten zij weer helemaal bij te zijn. Handelaren die aan Duitse slachterijen leveren, zeggen nu zelfs al geen achterstand meer te hebben.

Stabiele voortzetting van varkensprijs

Dat is heel anders dan in eerdere jaren. Dan duurde het soms 4 tot 5 weken voor de slachtgewichten weer op normaal niveau zaten vanwege het doorschuiven. De reguliere prijsdip die al voor de feestdagen inzet en dan begin januari nog een paar stappen naar beneden gaat, alvorens weer te stijgen, kon dit jaar daardoor wel eens uitblijven zo verwacht de handel. ‘Het aantal varkens word minder’ en ‘er zit geen voorraad’ zo klinkt het. Dus niet de gebruikelijke dip, maar stabiele voortzetting van de varkensprijs, over een aantal weken gevolgd door een stijging. Dat is het gevoel dat in de markt leeft.

Prognose: stabiele prijs.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Laatste reacties

 • grolschzetor

  Vion liet gisteren anders eerst de prijs gelijk. Later is het verhaal overgeschreven en kwam de btw erbij op!!!!!

 • kluunboer

  Nu kunnen van Rooi en Gosschalk toch ook niet achterblijven. Boeren let op uw zaak !!!
  Alles excl. BTW is veel eenvoudiger.

 • wullus

  Van Rooi noteert vanaf 1 januari ex BTW! En de prijs is 1,22 ex BTW!

 • adriemulders

  dikke prijzen!!!,biggen van achter in de 40 euro en voer van 26 centen!,tel uit je winst.

Of registreer je om te kunnen reageren.