Varkenshouderij

Achtergrond

Biggenprijs op niveau vorig jaar

De biggenmarkt blijft goed doorlopen. Deze week stijgen de biggenprijzen opnieuw.

De BestPigletPrice steeg maandag van € 37 naar € 38 per big en Vion doet er € 1,50 bij en komt op € 39. Beide prijzen zijn daarmee op gelijk niveau als vorig jaar om deze tijd.

Doordat de vleesvarkensmarkt niet hard loopt, wordt er aan de biggen minder hard getrokken. Daardoor zijn alle plekken nog te vullen. Maar handelaren merken wel dat er steeds meer wordt gebeld: zowel de vraag van exporteurs als van mesters met vaste koppelingen neemt toe. De fase dat dieren bij vaste koppelingen lichter opgezet werden, zijn we wat voorbij, biggen worden schaarser; zo klinkt het. Wel is het zo dat bij de huidige biggenprijzen en de stroef lopende vleesvarkensmarkt gesloten bedrijven koppels biggen beginnen aan te bieden. Aan de andere kant merken handelaren ook dat de animo voor mesters om te kopen langzaam begint af te nemen, nu een gehoopte stijging van de varkensprijs langer uitblijft dan verwacht.

Mocht de varkensprijs volgende week een stap terug zetten, dan heeft dat direct invloed op de biggenprijs. Die zal dan stabiliseren. Maar de vraag naar biggen blijft groot en het aanbod krap. Door de marktwerking zal de prijs daarna zijn stijgende lijn weer oppakken. Zonder dip in de varkensprijs zal de huidige, geleidelijke stijging doorzetten.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer informatie over de prijzen van biggen vind je in Boerderij op Maat.

Of registreer je om te kunnen reageren.