Varkenshouderij

Achtergrond

‘Big data steeds belangrijker in varkenshouderij’

De dragende zeugen van Edwin Elshof worden continu gewogen. Met de informatie wil de varkenshouder zijn management optimaliseren.

Edwin Elshof heeft in het Groningse Marum een varkensbedrijf met 650 TN70-zeugen en 4.500 vleesvarkens. Als het gaat over het vergaren van kennis dan valt er volgens Elshof nog een wereld te winnen in de varkenshouderij. Slimme technieken maken het mogelijk om allerlei gegevens te meten. Vervolgens is het zaak om deze meetgegevens te verwerken, op te slaan en overzichtelijk te presenteren.

Met het wegen van zeugen maak je inzichtelijk wat er gebeurt

Waarom worden dragende zeugen bij jullie continu gewogen?

“Wat doet voer met een dragende zeug? Met het wegen van zeugen maak je inzichtelijk wat er gebeurt. Zo kunnen we ons management optimaliseren en sturen op resultaat.”

Hoe worden de dieren gewogen?

“We werken met Nedap-voerstations. Die staan schuin achter elkaar opgesteld, zodat de zeugen bij het inlopen niet volledig hoeven te draaien. Dat verkleint de kans op ongelukken. De dragende zeugen worden na het vreten gewogen. Dat gebeurt met een weegplateau, waar de dieren na hun voerbeurt overheen lopen. In het separatiestation is een kleine knik gemaakt, zodat de zeugen goed worden herkend en niet als een dolle door de sluis stormen.”

Varkenshouder Edwin Elshof wil zijn voordeel doen met Big data. - Foto: Anne van der Woude
Varkenshouder Edwin Elshof wil zijn voordeel doen met Big data. - Foto: Anne van der Woude

Wat levert het op?

“Van alle dieren wordt tijdens de dracht wekelijks een gemiddeld gewicht weergegeven. Zo hebben we de groeicurven snel inzichtelijk. De dieren moeten geleidelijk groeien en mogen niet afvallen. Daar kan ik met mijn voerschema op inspelen. Ik vind het nog te vroeg om grote veranderingen in het voerschema door te voeren, aangezien we nog maar van 2 cycli gegevens hebben verzameld. Ik wil eerst meer data.”

Met de ontwikkelingen op het gebied van Big data kan ik richting de buitenwereld een nog beter verhaal presenteren over duurzame productie

Meten is weten?

“Big data wordt steeds belangrijker. Als varkenshouder wil je daar je voordeel mee doen. Hopelijk kunnen we alle informatie straks opvragen uit 1 managementsysteem. Het is nu nog moeilijk om data van verschillende partijen aan elkaar te koppelen en in 1 database overzichtelijk te krijgen. Met de ontwikkelingen op het gebied van Big data kan ik richting de buitenwereld een nog beter verhaal presenteren over duurzame productie. Ik wil op een transparante manier laten zien wat onze carbon footprint is en zo een eerlijke vergelijking maken met andere producten.”

Het verzamelen en vergelijken van cijfers stopt niet op uw eigen bedrijf.

“Dat klopt. Ik deel en vergelijk mijn cijfers met meerdere varkenshouders, die allemaal produceren voor het concept Porc d‘Or (opgericht door Hans Elshof, de varder van Edwin, red). Het gaat in totaal om 8 ondernemingen. Samen zijn we ook actief bezig om kennis te delen met onze medewerkers. We organiseren jaarlijks 6 à 7 kennissessies over uiteenlopende thema’s die betrekking hebben op de bedrijfsvoering. Samen met het Nordwin-college zijn we daarnaast met Porc D‘or bezig om studenten enthousiast te maken voor het werken binnen de intensieve veehouderij. Tot nu toe lukt het gelukkig goed om geschikt personeel te vinden. Dat willen we in de toekomst graag zo houden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.