Varkenshouderij

Achtergrond 3 reacties

Bewegingsjacht Twente op verzoek Duitsers

In Twente is onlangs een beperkte bewegingsjacht georganiseerd. Varkenshouders in de grensstreek zijn doodsbenauwd voor de Afrikaanse varkenspest.

De recent georganiseerde bewegingsjacht op wilde zwijnen in Zuid-Oost Twente werd op verzoek van de Duitse buurjagers georganiseerd, meldt voorzitter Jan Oude Nijeweme van de Wildbeheereenheid (WBE) Zuid-Oost Twente. Aanleiding voor de jacht was inperking van landbouwschade en de dreiging van Afrikaanse varkenspest (AVP). “Daarnaast was de bewegingsjacht bedoeld om inzicht te krijgen hoeveel wilde zwijnen er huizen in het Twentse gebied”, zegt Oude Nijeweme.

Angst voor uitbraak AVP

Bij de bewegingsjacht waren 79 jagers betrokken – 17 jachtvelden deden mee. ‘’In totaal zijn er 3 wilde zwijnen geschoten, en niet 1, zoals andere media meldden”, aldus de voorzitter. Op verzoek van de Duitsers heeft de WBE zich actief ingezet om een gezamenlijke jacht te organiseren. “Aan de grens met Duitsland zitten veel varkensbedrijven: zij zijn als de dood voor een uitbraak van AVP.” Oude Nijeweme vertelt dat de Duitsers vorig jaar ook een samenwerking aan wilden gaan. Toen was het echter niet mogelijk om in Nederland een vorm van bewegingsjacht te organiseren. In oktober 2018 gaf landbouwminister Carola Schouten toestemming voor het houden van beperkte bewegingsjachten. Schouten deed dit als reactie op vastgestelde AVP onder wilde zwijnen in buurland België.

Huidige aanzitmethode niet effectief genoeg

Uit het overleg met de Duitse jagers in 2017 kwam naar voren dat gezamenlijke actie in de vorm van een bewegingsjacht uitkomst zal bieden. De gebruikelijke aanzitmethode bleek niet effectief genoeg om de aantallen te reduceren, meldt de Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer (NOJG). Bij de aanzitmethode zitten jagers op 1 vaste plek, vaak op een zogenoemde hoogzit, en wachten daar het wild op. Dit kan bij een aangelegde voerplek zijn, of in het veld bij landbouwgewassen. “Wel is hier een wijziging in aangebracht: we mogen in onze WBE nu tot 0.00u ’s nachts op varkens jagen, in plaats van tot een half uur na zonsondergang”, aldus Oude Nijeweme.

Beperkte bewegingsjacht

Bij een bewegingsjacht wordt het wild door zogenoemde drijvers opgejaagd, met het doel het wild richting jagers te drijven. Ook lopen er mensen met speciale jachthonden mee tussen de drijvers. Door het rumoer van de honden en de drijvers zal het wild rustig in de lopers gebracht worden. De jager kan het dier vervolgens beoordelen en eventueel een verantwoord schot afgeven. Per jachtveld is het toegestaan 6 jagers, 6 drijvers en 3 aangelijnde honden mee te laten lopen. “Dit is niet te vergelijken met de grootschalige drijfjachten zoals veel mensen die kennen vanuit bijvoorbeeld Duitsland”, aldus Oude Nijeweme.

Groeiende aantal zwijnen inperken

Het idee om deze beperkte bewegingsjacht te organiseren was om samen met de Duitse buren actie te ondernemen tegen het fors groeiende aantal zwijnen. “In ons gebied hebben we vastgesteld dat er ongeveer 40-45 zwijnen huizen: met dit extreme mastjaar (veel eikels en beukennootjes) en zachte winters zal dat aantal volgend jaar fors toegenomen zijn”, aldus Oude Nijeweme. “Ook heeft deze manier van jagen ons eindelijk inzicht gegeven in hoeveel zwijnen er nou daadwerkelijk in ons gebied bevinden.”

De beperkte bewegingsjacht in Nederland is niet te vergelijken met de drijfjachten in Duitsland en België. “Bij die jachten zie je vaak meer jagers, drijvers en honden: het wild wordt intensiever verstoord”, aldus Oude Nijeweme. Afgelopen jaar 2017-2018 werden er in Duitsland ruim 836 duizend wilde zwijnen afgeschoten. Ruim 250 duizend meer dan het jaar ervoor, blijkt uit afschotcijfers van jachtorganisatie Deutscher Jagdverband (DJV). Met bewegingsjachten wordt een belangrijk deel hiervan gerealiseerd, laat het DJV weten.

Voor herhaling vatbaar

“Als onze Duitse buurjagers ons weer zouden vragen om samen een jacht te organiseren, doen wij als WBE zeker mee.” Oude Nijeweme benadrukt dat de samenwerking met de terreinbeherende organisaties perfect is gelopen. “Organisaties als natuurmonumenten en Staatsbosbeheer werkten ook actief mee. In goede samenwerking en harmonie hebben wij ook op gronden van hen gejaagd. Dat mag je toch vrij uniek noemen.” Ook werden borden geplaatst om recreanten te wijzen op de gehouden jacht.

Laatste reacties

 • markerink aardappelen

  Dit artikel moest eigenlijk ook in Tubantia staan. Zonder enige kennis van zaken stond daar een uit z'n verband gerukt verslag van deze jacht.

 • Goed bezig heren!!!!
  voor jullie zou de 7.5 miljoen uitgetrokken moeten worden in plaats dat het weggegeven weggegooid is aan Lithium Works
  Groet van een varkensboertje:P:P:P

 • piet 5162

  Die duitsers zijn gewoon veel beter met de jacht bezig,Waarschijnlijk niet zoveel flatbewoners die zich er mee bemoeien.

Of registreer je om te kunnen reageren.