Varkenshouderij

Achtergrond

Aanbod drukt prijs stoomschillen

Aardappelstoomschillen zijn in oktober duurder geworden, naar een heel gebruikelijk niveau van € 2 per ton per % droge stof. Dat paste bij de seizoensmatige overgang van de aardappelen verwerkende industrie op de nieuwe oogst, die minder restmateriaal oplevert.

Al zijn in het najaar van 2018 grote hoeveelheden aardappelen verwerkt, de prijzen van de reststromen bleven zeer stabiel, ook toen later in het bewaarseizoen de aardappelen meer volume stoomschillen begonnen op te leveren. Pas eind december, weken later dan gebruikelijk, gooide Duynie de knuppel in het hoenderhok en verlaagde prijs van stoomschillen met 25 cent per % droge stof ineens. Rined volgde een week later. Van Triest laat de prijs per % droge stof nu met 20 cent zakken. ForFarmers verlaagde de prijs van zijn extra kwaliteit stoomschillen minder rigoureus. Al met al is er een situatie ontstaan met licht verschillende prijsniveaus, voor een goed gevraagd bijproduct.

Tarwezetmeel was voor de jaarwisseling erg in trek, ook buiten de veehouderij, maar beperkt leverbaar. Vandaar de recente prijsverhogingen. De vraag is nog steeds groot, al heeft dit ook te maken met de noodzaak om geslonken voorraden aan te vullen na de feestdagenperiode.

Van de fermentatieproducten wordt biergist schaarser. Hiervoor ligt prijsverhoging in het verschiet. Tarwegistconcentraat is goed gevraagd, maar eveneens niet ruim verkrijgbaar. Verdere prijsverhoging is niet ondenkbaar, gezien de nog steeds matige beschikbaarheid. Met ingang van deze week is erwteneiwit op de boerderij leverbaar à € 1,95 per % droge stof.

Prognose: eiwit duurder.

Meer informatie over de prijzen van bijproducten vind je in Boerderij Marktprijzen

Aardappelproduct
Tarwegistconcentraten
Tarwezetmelen
Bijproduct zuivel
Overige bijproducten

Of registreer je om te kunnen reageren.