Varkenshouderij

Achtergrond

‘Wij selecteren sterk op voeropname’

De reorganisatie in de Deense varkensfokkerij heeft geleid tot een nieuwe speler: Danish Genetics. De fokkerijkennis halen ze in Schotland, bij de universiteit die schaap Dolly kloonde.

Denemarken heeft er officieel een nieuwe fokkerijorganisatie bij: Danish Genetics. De basis van dit bedrijf vormen 25 Deense fokkers die zich na de reorganisatie niet meer thuis voelden bij de toenmalige monopolist, Danbred, het voormalige DanAvl. Zij varen nu een eigen koers. In Nederland doet Breeders for Holland de geneticaverkoop van het nieuwe fokbedrijf. Jan Wassink is het aanspreekpunt.

Jan Wassink, aanspreekpunt van Breeders for Holland. - Foto: Ronald Hissink
Jan Wassink, aanspreekpunt van Breeders for Holland. - Foto: Ronald Hissink

De nieuwe fokkerijorganisatie claimt dat zij 37.000 raszuivere fokzeugen hebben. Van dat aantal liggen er 25.000 in Denemarken, de rest daarbuiten. Voor de uitwerking van het fokkerijprogramma werkt Danish Genetics samen met Roslin Technologies, dat is verbonden aan de universiteit van Edinburgh en bekend van het schaap Dolly.

Wat heeft Breeders de varkenshouders te bieden?

“We hebben een totaalpakket. Voor bedrijven met eigen aanfok leveren we sperma. Dat verloopt via Varkens KI Twenthe, Preferent Ki of Fokkerij Centrum Nederland. Bij het laatstgenoemde ki-station liggen ook beren van ons. Varkens KI Twenthe en Preferent Ki betrekken het sperma via ki-bedrijf GFS in Duitsland. Zeugenhouders die gelten kopen, kunnen bij ons terecht voor gelten, van reguliere zeugen tot spf-dieren. De gelten komen uit Denemarken, op de leeftijd dat die de klant vraagt.”

Gaan jullie ook in Nederland gelten fokken?

“Dat verwacht ik niet, zeker niet op korte termijn. Bovendien blijft de bedrijfsgrootte toenemen en grotere zeugenbedrijven kiezen vaker voor eigen aanfok. Het past dus ook niet in de trend.”

Jullie zijn zelfstandig. Waarom komt het accent te liggen in de fokkerij van Danish Genetics?

“Bij ons wordt veel getest en geselecteerd op voeropname, zodat zeugen en vleesvarkens in staat zijn tot goede technische resultaten. Een tweede punt is robuustheid, weerstand. Het is maatschappelijk gezien belangrijk dat de uitval laag is. Een derde punt is het aantal spenen van de zeugen en de kwaliteit daarvan. Het is nu inderdaad zo dat onze zeugen nog veel weg hebben van de Danbred-zeugen; de genetische verschillen zijn nog minimaal. De fokzeugen zaten een jaar terug immers nog in hetzelfde programma.”

Hoe zit het met de prijzen sinds jullie op eigen benen staan?

“Deze zijn grotendeels gelijk gebleven en vergelijkbaar met andere aanbieders van Deense genetica. Onze licentiekosten voor bedrijven met eigen aanfok zijn sinds 1 januari dit jaar wel 10% gezakt. Onze klanten zijn gebleven. Zij zien voorlopig geen reden om te veranderen en kijken de kat eerst maar eens uit de boom.”

Of registreer je om te kunnen reageren.