Varkenshouderij

Achtergrond

Varkensprijs opnieuw omlaag

Opnieuw worden de vleesvarkensprijzen naar beneden bijgesteld.

Met in Duitsland een Teleporc-prijs die op de dinsdagveiling onder de Vereinigungspreis eindigde, is dat niet onverwacht. Deze laatste daalde dan woensdag 12 september ook 4 cent naar € 1,44. Slachterij Vion Duitsland verlaagt zijn notering met 6 cent. Deze komt daarmee op € 1,42 per kilo. Tönnies neemt extra bedenktijd en maakt zijn notering pas op donderdag bekend.

Gemiddelde Nederlandse prijs daalt hard

In de Europese prijsvergelijking voor varkensnoteringen daalt de gemiddelde Nederlandse prijs hard. Maar liefst 7 cent ging er afgelopen week af. Met een gemiddelde prijs van € 1,321 per kilo benadert ons land daarmee hekkensluiter Denemarken (€ 1,313) al op nog geen cent verschil. Als Denemarken weer stabiel blijft, kan de twijfelachtige eer van de laagste vleesvarkensprijs van Europa volgende week zo nog maar eens voor Nederland zijn.

De meeste slachterijen die vorige week 5 cent verlaagden, doen deze week 6 cent van de prijs af: Compaxo komt daarmee op € 1,26 en Pali Group op € 1,37. Van Rooi Meat doet net als Vion maandag 10 september deed: min 5 en komt daarmee op € 1,35. Vion op € 1,41. Daarmee begon de prijsval niet alleen eerder dan in Duitsland, de koers gaat ook harder bergafwaarts.

Bodem lijkt bereikt te zijn

De verwachting is echter dat daarmee de bodem ook wel is bereikt. De afgelopen weken merkten handelaren dat de Duitse slachterijen inspeelden op de verwachte prijsverlagingen. Aan het begin van de week remden ze hun aanvoer, om vervolgens nadat op woensdag de lagere prijs bekend werd de slachtaantallen weer op te voeren. Nu is er een kentering gaande. De Duitse slachterijen nemen de aangeboden partijen, ook in het begin van volgende week, weer vlot in de planning op.

Extra slachtdag

Nederlandse slachterijen slachten gewoon door, ook aan het begin van de week. Van Rooi Meat last zelfs een extra slachtdag in; daar draait de slachterij deze week ook op zaterdag. Vion Groenlo pakt ook de zaterdag al enkele weken mee en in Boxtel gebeurt dit sinds vorige week. Dit om de piek in de aanvoer te kunnen wegwerken. Door de groeistagnatie tijdens de hitte hoopt de aanvoer van slachtrijpe dieren op. De beslissing voor een extra slachtdag wordt in de markt met enige scepsis ontvangen na de prijsdruk van de afgelopen weken doordat slachterijen marges terughalen. ‘Dat zouden ze niet doen als ze er niet op zouden verdienen’, zo klinkt het.

Prognose: stabilisatie

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.