ANP-46291551

Ontwikkelingen van agrifoodbedrijven

Terug naar dossier
Varkenshouderij

Achtergrond

Chinese slachterij WH Group in zwaar weer

Het agrifoodbedrijf dat het slechtst presteerde op de beurs afgelopen week, was slachterij WH Group.

Het agrifoodbedrijf dat het slechtst presteerde op de beurs afgelopen week, was de Chinese slachterij WH Group. Het bedrijf zag de aandelenwaarde dalen met 10,1%. Verschillende factoren zorgen dat de slachterij sinds deze zomer in een neerwaartse spiraal is terechtgekomen.

Handelsoorlog China-VS zorgt voor spanningen

Ten eerste zorgt de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten nog steeds voor spanningen. WH Group is sterk afhankelijk van de Verenigde Staten omdat het daar ook activiteiten heeft in de vorm van Smithfield-slachterijen. Gesprekken tussen de 2 landen zijn tot nu toe op niets uitgelopen.

Smithfield sluit slachterij 2 dagen vanwege orkaan Florence

Ten tweede zorgt orkaan Florence ervoor dat Smithfield noodgedwongen de grootste slachterij ter wereld, die staat in North Carolina, 2 dagen moet sluiten. Ook een kleinere slachterij in dezelfde staat wordt stilgelegd. Als gevolg daarvan daalde de waarde van termijncontracten voor varkens omdat verwacht wordt dat de het aanbod varkens zal toenemen door de sluiting.

Afrikaanse varkenspest breidt zich uit in China

Ten derde breidt de Afrikaanse Varkenspest (AVP) zich verder uit in China. Volgens persbureau Reuters zouden er al veertien gevallen gerapporteerd zijn sinds de eerste uitbraak op 3 augustus. China heeft dan ook een transportverbod ingevoerd voor tien regio’s die liggen rondom de zes provincies waar AVP is geconstateerd. Al met al een negatieve ontwikkelingen voor het Chinese WH Group.

K+S tweede grootste daler op de beurs

De tweede grootste daler was kali- en zoutproducent K+S. De koers daalde met 4,4%. Sinds begin augustus is de koers van K+S 20% gedaald.

ForFarmers grootste stijger op de beurs

De grootste stijger van afgelopen week was veevoerfabrikant ForFarmers. De koers steeg met 4,9%. De afgelopen tijd, sinds half juni, daalde de aandelenwaarde van € 12,30 naar € 9,26 begin september. Nu lijkt er weer een lichte stijging van de koers te komen.

De tweede grootste stijger was de Amerikaanse voedingsmiddelenfabrikant General Mills met 4,3%. Kwartaalresultaten worden binnenkort verwacht, waarover nu al wordt gespeculeerd.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.