Varkenshouderij

Achtergrond

Prijs varkensbrok eind dit jaar richting € 26

Veevoeradviesbureau Stigevo verwacht dat de prijs van varkensbrok eind dit jaar boven de € 26 per 100 kilo zal uitkomen.

Sinds begin juli stijgen de prijzen van grondstoffen. In 2 maanden tijd zijn die 15% duurder geworden. Dat heeft gevolgen voor de prijs van varkensbrok. De prijsstijging daarvan blijft niet beperkt tot de eerder verwachte € 25 per 100 kilo. Stigevo sluit nu een verdere stijging naar € 26 niet uit. Voor de maand november raamt het adviesbureau een prijs net eronder; € 25,90. In december is de verwachte prijs met € 26,20 zelfs door de € 26-grens heen.

De prijsstijging van grondstoffen kwam in eerste instantie tot stand via de granen, en dan vooral van tarwe. Droogte in belangrijke productiegebieden van de wereld leidde tot een verkopersmarkt en paniekaankopen van tarwe. En, zoals gebruikelijk in een dergelijke markt, nemen graantelers en andere verkopers dan een afwachtende houding aan.

Graanprijzen naar nieuwe hoogtepunten

De graanprijzen bereikten in vrij korte tijd nieuwe hoogtepunten. In de Rotterdamse markt stegen de prijzen van tarwe van € 180 naar € 225 per ton, waarna een stevige daling plaatsvond.

Onder invloed van de granen gingen ook de van granen afgeleide grondstoffen flink in de lift. Op basis van de huidige termijnprijzen van grondstoffen, zou de LEI-notering van de varkensbrok zeker met € 1,50 moeten stijgen.

Prognose: stijging

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel

Of registreer je om te kunnen reageren.