Varkenshouderij

Achtergrond

Onzekere tijden voor slachterij WH Group

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn, zoals slachtconcern WH Group. Met hoofdactiviteiten in de VS en China lijdt ’s werelds grootste varkensslachter WH Group onder de handelsoorlog tussen beide landen. Ook de uitgebroken AVP kan schade toebrengen.

WH Group is de grootste varkensslachter ter wereld. Het bedrijf is een zogenoemde integratie en heeft zowel primaire varkensbedrijven, slachterijen als verpakkings- en distributiefaciliteiten. Het Chinese bedrijf is eigenaar van het Amerikaanse Smithfield. De grote Amerikaanse varkensslachter Smithfield werd in 2013 ingelijfd door WH Group. De prijs van $ 4,7 miljard, exclusief het overnemen van schulden, die het Chinese bedrijf ervoor betaalde, was hoog. Toentertijd was het de grootste overname van een Amerikaans bedrijf door een Chinese koper. De deal gaf WH Group toegang tot de expertise in de productie van westerse producten die steeds populairder worden in China.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

De handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten (VS) heeft impact op de varkensslachter. China heft importtarieven, tot wel 71% volgens persbureau Reuters, op Amerikaans varkensvlees. China is een grote exportmarkt voor Amerikaans varkensvlees. Afgelopen jaar verscheepte de VS voor een waarde van $ 489 miljoen varkensvlees naar China. De export van Smithfield-varkensvlees naar China groeide al een paar jaar, maar hoogstwaarschijnlijk komt daar dit jaar een eind aan.

Een ander probleem dat de slachterij treft, is de Afrikaanse varkenspest (AVP) die in China is uitgebroken. Ook dit brengt veel onzekerheid met zich mee, aangezien varkens in China veelal gehouden worden in zogenoemde ‘backyard farms’. De verspreiding kan daarom snel gaan. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat de beurskoers van WH Group sinds deze zomer in een neerwaartse spiraal zit.

Bekijk het prijsverloop van aandelenkoers WH Group

Het grootste deel van de omzet van het slachtconcern, bijna 60%, komt uit de VS. Daarnaast wordt 33% van de omzet gerealiseerd in China en de overige 7% in Europa. Volgens het laatste jaarrapport verwerkte WH Group in 2017 bijna 54 miljoen varkens. Klaar met groeien, is WH Group niet. Vorig jaar nam het bedrijf onder andere nog een Poolse slachterij over die 30% van de Poolse varkens slacht. Maar dat is niet genoeg. In het meest recente jaarverslag is te lezen dat het bedrijf nog niet tevreden is en blijft zoeken naar groeimogelijkheden, vooral in Europa.

WH Group in het kort

  • Omzet $ 22,4 miljard – winst $ 1,9 miljard
  • Hoofdkantoor in Hongkong
  • 105.000 werknemers
  • Actief in China, VS en Europa, waaronder Polen en Roemenië 
  • Hoogste beurskoers 2018: $ 9,74
  • Laagste beurskoers 2018: $ 5,32

In 2014 ging WH Group naar de beurs van Hongkong. Na deze beursgang daalde de koers vrij snel. Het laagste punt in aandelenwaarde sinds de beursgang werd bereikt in juni 2015. Toen maakte de Chinese slachter bekend het belang in vleeswarenproducent Campofrío te verkopen. Campofrío is eigenaar van de Nederlandse vleesverwerker Stegeman. Het hoogste punt van de koers werd in maart vorig jaar bereikt. Positieve jaarresultaten van 2016 zorgden ervoor dat de koers weer in een stijgende lijn kwam. De winst steeg toen met 17%.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.