Varkenshouderij

Achtergrond 3 reacties

Nulbeleid wilde zwijnen praktisch onhaalbaar

Wilde zwijnen komen in theorie alleen voor in natuurgebieden. In de praktijk is het voor provincies, beheerders en jagers onmogelijk om te voorkomen dat ook daarbuiten wilde zwijnen rondlopen.

Plannen om de verspreiding van Afrikaanse varkenspest door deze op papier niet-bestaande zwijnen te beperken, zijn in de maak.

Lees ook: Afrikaanse varkenspest overvalt België

Handhaven nulstandsbeleid

Het nationale beleid is dat wilde zwijnen alleen voorkomen op de Veluwe en in natuurgebied De Meinweg in Limburg. Daarbuiten horen ze niet en worden ze dus afgeschoten. Dit heet het nulstandsbeleid, maar in de praktijk komen er steeds meer wilde zwijnen voor buiten deze natuurgebieden.

De verantwoordelijkheid voor dit beleid ligt bij de provincies. De provincies zeggen desgevraagd het nulbeleid in de praktijk niet te kunnen handhaven.

Adviesrapport over scenario uitbraak varkenspest

De uitvoering van het beleid ligt bij de Faunabeheereenheden (FBE). De gezamenlijke FBE’s zijn al langere tijd bezig met een adviesrapport over het scenario van de uitbraak van varkenspest onder wilde zwijnen. Wanneer dat advies er is, is nog niet duidelijk. De provincies kunnen, op basis van dit advies, hun beleid rondom de zwijnenstand aanpassen.

‘Honderden wilde zwijnen buiten de natuurgebieden’

Volgens de jagersvereniging komen in de provincies Gelderland, Brabant en Limburg honderden wilde zwijnen voor buiten de natuurgebieden. Ook in Overijssel en Drenthe lopen wilde zwijnen rond. Ze zijn afkomstig uit deze leefgebieden of passeren de grens vanuit België en Duitsland.

De provincie met momenteel de grootste problemen met wilde zwijnen, is Noord-Brabant. Hoeveel er precies in de provincie rondlopen is niet bekend, maar aan de hand van de afschotcijfers is te zien dat de populatie sterk is gegroeid. Het afgelopen seizoen werden er meer dan 700 zwijnen afgeschoten.

Reacties van provincies

Woordvoerder van verantwoordelijke gedeputeerde Johan van den Hout van Brabant zegt dat de term nulstandsbeleid een verkeerde indruk wekt. “Het suggereert dat het mogelijk is om nul zwijnen buiten de natuurgebieden te handhaven. In de praktijk kan dat niet. Daar zijn zwijnen ook gewoon te slimme dieren voor.” De insteek van het Brabantse beleid is dan ook voornamelijk het voorkomen van schade door wilde zwijnen, aan gewassen en verkeersongelukken.

De provincie Gelderland zegt wel zo strikt mogelijk het nulstandsbeleid uit te voeren, behalve op de Veluwe. In de omgeving van Groesbeek hanteert de provincie een gedoogbeleid. “Dat gebied ligt dicht bij de Duitse grens, het is niet mogelijk om daar de nulstand te handhaven”, aldus een woordvoerder.

Provincie Limburg laat weten dat de situatie met Afrikaanse varkenspest de aandacht heeft en zich beraadt op passende maatregelen.

Laatste reacties

 • Berg en Dal

  Graag de naam van die woordvoerder van Gelderland?

  Nulstand niet mogelijk? Onze voorouders hebben ze tot achter Polen uitgeroeid

 • marco-vdb

  Als het boertje zich niet aan het beleid houdt, dan krijgt hij een onredelijk hoge boete (zie i&r boetes voor wat te lang aangehouden kalfjes). De provincie Brabant lapt landelijk beleid aan de laars en is er nog trots op ook, schijnbaar zonder enige consequenties. Laat POV dit eens voorleggen aan de rechter!!!

 • farmerbn

  Ja, gewoon een zaak van maken. Nul is nul en dat staat in de wet. Heel vaak worden boeren gepakt omdat er een ietsie pietsie van een molecuul in het landbouwproduct zit. Nul is nul zegt dan de overheid ook al is dat praktisch niet haalbaar. En nu wil ze er zelf onderuit komen. Erg zwak.

Of registreer je om te kunnen reageren.