Varkenshouderij

Achtergrond

Danish Crown en leveranciers botsen over promotie antibioticavrij vlees

Danish Crown verkoopt sinds kort geheel antibioticavrij geproduceerd varkensvlees ook op de Deense thuismarkt. De manier waarop dit wordt verkocht, zorgt voor felle verontwaardiging bij de niet-deelnemende leveranciers. “Volksverlakkerij gebaseerd op vette leugens.”

Danish Crown draait sinds 2015 met een deelproductie van vlees dat afkomstig is van varkens die zijn opgegroeid zonder inzet van antibiotica in de hele productiecyclus. Momenteel worden de varkens aan het Deense concern geleverd door 40 binnenlandse boeren, per week tussen de 5.000 en 6.000 dieren. De belangstelling van de leveranciers om deel te nemen aan het project is groot. De varkenshouders in Denemarken zitten met hun antibiotica-inzet bij voorbaat al op een laag niveau. De moeite om de bacteriebestrijders helemaal niet meer te gebruiken is relatief klein. Daar staat een bonus van ruim € 0,16 per kilo tegenover.

Vraag in Denemarken gering

De consument loopt evenwel geen storm om het antibioticavrij geproduceerde vlees te bemachtigen. Tot dusver beperkte de afzet zich vooral tot de Amerikaanse markt, waar het aantal consumenten dat er belangstelling voor heeft volgens Danish Crown groter is dan elders. Eind augustus maakte het concern evenwel bekend dat het vlees ook zal worden verkocht op de Deense thuismarkt. Daarover is een akkoord bereikt met de supermarktuitbater Salling Group, een bedrijf met zo’n 500 vestigingen.

Lees verder onder de foto.

Varkens in antibioticavrije productie. - Foto: Bert Jansen
Varkens in antibioticavrije productie. - Foto: Bert Jansen

Winkelprijs niet hoger

Danish Crown hoeft er nu niet meer voor te produceren, maar hoopt wel dat het nieuwe afzetkanaal de ontwikkeling van volledig antibioticavrij geproduceerd vlees een flinke zet zal geven. Opmerkelijk is dat de winkelprijs van het bedoelde varkensvlees niet hoger zal zijn dan van het overige vergelijkbare vleesaanbod. De Salling Group betaalt echter wel een hogere inkoopprijs. De grootgrutter zegt het dan ook te zien als ‘een investering in de volksgezondheid om samen met Danish Crown de aanzet te geven tot minder verbruik van antibiotica.’ Danish Crown zelf voert in zijn bekendmaking ook de volksgezondheid op. “Overdreven gebruik van antibiotica kan op termijn een reële bedreiging voor de volksgezondheid met zich meebrengen, daar dit het risico op het ontstaan van multiresistente bacteriën vergroot,” zo motiveert het concern de lancering van het product op de thuismarkt.

Vlees dat wel antibioticaresten bevat komt de slachterij niet uit

Felle kritiek

Deze manier van presentatie is Danish Crown op felle kritiek van zijn varkenshouders komen te staan. Belangenbehartiger Danske Svineproducenter spreekt van ‘volksverlakkerij gebaseerd op vette leugens’. Waarom? Omdat ook het gangbare varkensvlees geheel zonder antibioticaresten in de supermarkten komt te liggen. Voor varkens die wel zijn behandeld, geldt een wachttijd waarna de antibioticaresten geheel zijn verdwenen. Vlees dat wel resten bevat, komt de slachterij helemaal niet uit, aldus Danske Svineproducenter.

De organisatie heeft op zich niets tegen het project om helemaal zonder antibiotica te produceren. Dat daarvoor de niet-deelnemende varkenshouders bij de communicatie in het verdomhoekje worden geplaatst wegens ‘overdreven antibioticagebruik’ heeft de vlam in de pan doen slaan.

Lees ook: Vlees antibioticavrij gemeste varkens op de markt

Of registreer je om te kunnen reageren.