Varkenshouderij

Achtergrond

Camera in slachterij: Vion schuwt publieke opinie niet

Vleesbedrijf Vion investeert nadrukkelijk in verantwoord ondernemen en transparantie. De nieuwste stap in dit proces zijn camera’s in de slachterijen om vast te leggen of correct met de dieren wordt omgegaan.

Marktleider Vion laat graag zien dat het correct bezig is. Het nieuwste initiatief op het gebied van transparantie zijn camera’s in de slachterij. Tijdens het symposium De varkensvleesketen van de toekomst, maandag 10 september in Emstek (Duitsland), maakte kwaliteitsdirecteur Anne Hiller bekend dat dit jaar in alle Vion-slachterijen camera’s komen te hangen. Deze leggen vast wat met de nog levende dieren gebeurd.

40 camera’s registreren slachtproces varkens

Op de slachterij in Emstek registreren 40 camera’s het proces van ontvangst van de varkens in de wachtstal tot en met het verbloeden van de dieren. De opnamen zijn bedoeld voor intern gebruik en bij het raadplegen van de beelden wordt gewerkt volgens de privacywetgeving, betoogt Hiller.

De verantwoordelijken voor dierenwelzijn op de slachterijen mogen de livebeelden zien. Als men later opnamen wil terugzien, is daar een protocol voor. Van de camera’s gaat ook een preventieve werking uit. Het stalpersoneel zal zich meer bewust zijn dat ze juist met de varkens om dienen te gaan.

Vion trots op transparant maken varkensvleesketen

Bij Vion is men best trots op deze nieuwe stap in het transparant maken van de varkensvleesketen. De nieuwe algemeen directeur, Ronald Lotgerink, zette samen met Barbara Otte-Kinast, landbouwminister van de deelstaat Nedersaksen, de camera’s in werking.

Met een symbolische druk op de knop is het derde transparantie-initiatief van Vion een feit. Belangstellenden kunnen sinds 2016 op de website www.vionstransparenz.de al een indruk krijgen hoe het slachten en uitbenen van varkens in zijn werk gaat. Tenslotte publiceerde het vleesbedrijf vorig jaar april zijn eerste corporate social responsibility-raport (CSR). Daarin legt het bedrijf uit hoezeer zij maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Lees ook: Duits beter leven bij Vion

Ronald Lotgerink valt met zijn neus in de boter. Hij begon 1 september. Vorige week was de opening van de nieuwe runderslachterij in het Zuid-Duitse Waldkraiburg. Deze week startte het 25-jarig jubileum van de grootste Duitse varkensslachterij van Vion in Emstek. Hier slacht het bedrijf wekelijks 70.000 varkens. Aan de buren in Emstek is ook gedacht. Zondag 9 september was er een open dag. Daar kwamen volgens Vion 3.000 geïnteresseerden op af.


  • De nieuwe ceo van Vion, Ronald Lotgerink, spreekt de openingsrede uit tijdens het Vion-symposium in Emstek (Duitsland). - Foto: Kees van Dooren

    De nieuwe ceo van Vion, Ronald Lotgerink, spreekt de openingsrede uit tijdens het Vion-symposium in Emstek (Duitsland). - Foto: Kees van Dooren

  • Ronald Lotgerink, CEO Vion, en Barbara Otte-Kinast, landbouwminister van de deelstaat Nedersaksen, stellen de camera's symbolisch in werking.

    Ronald Lotgerink, CEO Vion, en Barbara Otte-Kinast, landbouwminister van de deelstaat Nedersaksen, stellen de camera's symbolisch in werking.

  • In een tent op het parkeerterein is het symposium. Een dag eerder was er een open dag voor de buurt in Emstek.

    In een tent op het parkeerterein is het symposium. Een dag eerder was er een open dag voor de buurt in Emstek.

Of registreer je om te kunnen reageren.