Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Biosecurity sleutelwoord tegen Afrikaanse varkenspest

Ook al wordt het risico op Afrikaanse varkenspest (AVP) aangemerkt als laag, helemaal uitgesloten is het niet. Hoe kun je je als bedrijf wapenen tegen insleep van deze besmettelijke ziekte.

De varkenssector in Nederland is na de ontdekking van Afrikaanse varkenspest (AVP) bij wilde zwijnen in België weer wakker geschud. Afrikaanse varkenspest is een zeer lastig te bestrijden ziekte. Het virus is niet erg besmettelijk, verspreidt zich ook niet door de lucht, zoals bijvoorbeeld bij MKZ het geval is. Het virus is echter wel zeer dodelijk voor varkens, zeker 90 % van de besmette varkens legt het loodje.

Lees tips over:

► Instructie voor bezoekers

► Hygiënemaatregelen op en rond het bedrijf  

► Waar moet je op letten in de hygiënesluis?

Virus lang actief

Als het AVP-virus aanwezig is, dan blijft het nog lang actief in diverse materialen. In mest bijvoorbeeld blijft het virus minstens een week actief, in gedroogd vlees een jaar en in bevroren vlees blijft het wel 10 jaar actief. Karkassen van dode wilde zwijnen vormen dan ook een groot risico, waardoor het uitbannen van het virus in landen met uitgestrekte natuurgebieden hierdoor lastig is.

Verspreiding

Verspreiding van virus via wilde zwijnen gaat echter langzaam, maar verspreiding via de mens, door transport of meegenomen voedsel kan snel gaan en is het grootste risicofactor in deze. De overheid heeft een flyer gemaakt om insleep van AVP te voorkomen welke gericht is op het meenemen en weggooien van voedsel uit risicogebieden. Echter heeft de varkenshouder hier weinig invloed op.
Lees verder onder de tweet.

Bewustwording

“We zijn momenteel vooral veel informatie aan het zenden, vertelt John Vonk, voorzitter van de vakgroep gezondheidszorg varken (VGV) van de KNMvD. Vonk geeft aan dat het ook van belang is dat de boodschap over is gekomen. Dit zouden we moeten meten met bijvoorbeeld enquêtes. Het begint met bewustwording van het probleem, ook bij de varkenshouders.

Poolse werknemers met broodjes worst

Als voorbeeld geeft Vonk een varkenshouder met fruitteelt als tweede tak waarbij de voornamelijk Poolse medewerkers hun eigen broodjes worst meenamen. Het is volgens de dierenarts verstandig om eens kritisch te kijken wat er rondom je bedrijf gebeurt en op welke manier. “In het algemeen kan de externe biosecurity altijd nog beter”, aldus Vonk. Vonk geeft aan dat het van belang is dat je de routing op je bedrijf in beeld hebt en die ook duidelijk maakt voor de bezoekers. “Je moet altijd kritisch zijn wie op je bedrijf komt en op welke manier”, besluit Vonk. Hij vindt dat een goede biosecurity voor veel ziektes belangrijk is en niet alleen nu met de dreiging van AVP. Het is echter een kwestie van keuzes maken, waar wil je aandacht en geld aan uit geven.
Lees verder onder de foto.

Een goede externe biosecurity begint bij een goede hygienesluis, met een schone wasbak met zeep en indien mogelijk een douche. Op veel bedrijven is hier nog wel winst te behalen. - Foto: Jan Willem Schouten
Een goede externe biosecurity begint bij een goede hygienesluis, met een schone wasbak met zeep en indien mogelijk een douche. Op veel bedrijven is hier nog wel winst te behalen. - Foto: Jan Willem Schouten

Noodopvang en voldoende voervoorraad

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, maar als AVP toch in beeld komt, dan is het als varkenshouder verstandig om in beeld te hebben hoe de noodopvang is geregeld en of er voldoende voervoorraad is voor minimaal 4 dagen en er geen noodzakelijk onderhoud meer nodig is.

Instructie voor bezoekers

► Zorg voor duidelijke instructies voor bezoekers en neem het hygiëneprotocol serieus;
► Laat zo min mogelijk bezoekers toe;
► Plaats hekken of linten waar je geen bezoekers wilt;
► Geef een mogelijke parkeerplaats duidelijk aan of laat bezoekers aan de weg parkeren;
► Werk alleen op afspraak en registreer bezoekers;
► Laat bezoekers zich melden, vermeld een telefoonnummer bij de ingang;
► Verbied bezoekers/medewerkers zelf eten mee te nemen;
► Plaats een vuilnisbak bij uitgang voor onder andere wegwerpsloffen en -overalls;
► Zorg voor schone ontsmettingsbakken of -matten bij in en uitgang van het bedrijf.

Hygiënemaatregelen op en rond het bedrijf

Het terrein rondom de varkensstal en ook de loop-, voer- en centrale gangen dient zoveel mogelijk vrij van mest, stof en vuil te zijn.
Zorg voor een:
► duidelijke scheiding van een schone – en vuile weg;
► reiniging- en ontsmettingsmogelijkheid voor en na een bedrijfsbezoek van alle voertuigen, waaronder voer- vee, en mesttransport. Laat vrachtwagens de ontsmettingsapparatuur gebruiken die op de wagens aanwezig zijn;
► plaats een ontsmettingsbak met werkend middel op de oprit van het bedrijf;
► goede reiniging en ontsmetting van laad- en losplekken en kadaveropslag;
► een eigen mestslang voor het mestladen en laat geen mest op het terrein liggen;
► goed ontsmettingsmiddel dat virussen bestrijdt, niet alle standaardmiddelen werken goed tegen AVP, (zie www.ctgb.nl);
► goede wering en bestrijding van ongedierte, zorg dat de lokkisten langs wanden staan en gevuld zijn met vers lokaas; maak zelf een rondje langs de stallen en check of er onbedoelde entreeplekken zijn voor ongedierte (ratten en muizen). Scherm luchtinlaten af met gaas. Besteed eventueel de wering en bestrijding uit aan een gespecialiseerd bedrijf;
► voldoende aanwezigheid van klein materiaal voor onderhoudswerkzaamheden en laat meegebracht materiaal desinfecteren;
► onkruidvrije verharding rondom de stallen;
► zorg er daarnaast voor dat huisdieren, zoals honden en katten niet in de stal komen;
► hok buiten lopende varkens op.

Waar moet je op letten in de hygiënesluis?

► Gebruik hygiënesluis als hygiënesluis, zorg dat deze opgeruimd en schoon is en geen overbodige spullen bevat en dagelijks gedesinfecteerd is.
► Laat bezoekers indien mogelijk douchen;
► Zorg voor bedrijfskleding in meerdere maten, inclusief ondergoed;
► Zorg voor voldoende bedrijfskleding of kies voor wegwerpkleding;
► Was de bedrijfskleding dagelijks;
► Zorg voor voldoende laarzen, niet lek en in diverse maten of (intacte) overschoenen;
► Zorg voor een schone wasbak, warm water èn zeep èn ontsmettingsmiddel;
► Gebruik het liefst papieren handdoeken of regelmatig een schone handdoek;
► Werk bij voorkeur met wegwerphandschoenen;
► Laat mesttransporteurs en chauffeurs van voer- en veetransport niet in de stal, maar wel gebruik maken van bedrijfskleding;
► Het is belangrijk dat bezoekers het hygiëneprotocol ook daadwerkelijk naleven.

Lees ook: Ruimingen in bufferzone AVP beginnen zaterdag

Laatste reacties

  • frankderond

    Judith, je doet de suggestie om buitenlopende varkens op te hokken. Omdat AVP niet door de lucht overdraagbaar is is dit een maatregel die niet effectief is en tot grote welzijnsproblemen lijdt. Een veel effectievere maatregel voor buitenvarkens is om een dubbele omheining te realiseren zodat een wild zwijn nooit in de buurt kan komen van een buitenvarken. Deze tip, die eigenlijk verplicht zou moeten zijn in gebieden waar veel wilde zwijnen voorkomen, mis ik in je lijst.
    Gr. Frank de Rond - Livar

  • a.van.hoof1

    Helemaal met je eens Frank. De wilde zwijnen komen hier in de buurt tot aan je stal en je kunt nog zoveel biosecurity toepassen. Een hek om elk bedrijf in de omgeving van de gebieden waar de wilde varkens zitten, en dat worden er steeds meer, is onderhand bittere noodzaak. Afschieten en uitroeien dat spul. Onze voorvaderen kregen dat ook klaar. waarom wij dan niet. Desnoods met behulp van het leger. Hebben die ook wat te oefenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.