Varkenshouderij

Achtergrond

‘Werken tussen de varkens: iets totaal anders’

Varkenshouder Jan Vogels heeft geen gebrek aan vakantiekrachten. Via zijn zoons en vrienden zijn er altijd hulpen op het bedrijf. “Er is hier altijd wel wat te doen.”
Jan Vogels houdt 1.150 zeugen en 2.500 vleesvarkens. Biggen gaan voor export naar Duitsland. Vogels werkt met 3 vaste medewerkers en heeft nu ook 3 extra vakantiekrachten. - Foto: Wouter van Assendelft
Jan Vogels houdt 1.150 zeugen en 2.500 vleesvarkens. Biggen gaan voor export naar Duitsland. Vogels werkt met 3 vaste medewerkers en heeft nu ook 3 extra vakantiekrachten. - Foto: Wouter van Assendelft

“De varkens zitten alweer vroeg op de auto, ze zijn voor de warmte bij zelfslachtende slagerij Havermans. De kortste weg #vanboernaarbord. Op de plek van bestemming. Met hulp van onze vakantiekracht”, twitterde varkenshouder Jan Vogels uit Erp in de week dat het ene na het andere droogte- en warmterecord in Nederland werd verbroken. Zeer gewaardeerde medewerkers, die vakantiekrachten. Maar hoe kom je aan extra handen in de zomer?

Vogels werkt al jaren met extra hulp. In de weekenden, maar ook in de vakantieperiode. “Toen mijn zoons jonger waren, namen ze wel eens vriendjes mee die ook de handen uit de mouwen staken. Er is hier altijd wel wat te doen.”

Momenteel heeft hij extra hulp van zijn zoons Jari (23) en Jelle (18) en een meisje uit het dorp, Kim (18). Die kwam via vrienden van vrienden. “Ze doet een opleiding voor de verzorging van kleine huisdieren. Dat vinden al die meiden natuurlijk hartstikke leuk.

Die hebben geen idee van de veehouderij, maar tijdens hun opleiding moeten ze ook een stage-uitstapje maken naar de veehouderij. Daar veranderde Kim van gedachte. Sinds eind vorig jaar werkt ze bij ons in de weekenden op de kraamafdeling. En nu in de vakantie dus ook. Ze vindt het keileuk. Daarom maakt ze komend schooljaar de overstap naar veehouderij.”

Benader jongeren al op de basisschool

Vogels merkt dat veel jongeren weinig weten van het werk in de veehouderij. Zelf probeert hij daar wat aan te doen, door scholen op zijn bedrijf te verwelkomen. “Ik heb wel eens groepen van de school van onze jongens gehad. Van die gastjes van een jaar of 15, 16. Die vraag je dan of ze hier zouden willen komen werken, maar op die leeftijd hebben de meesten al een bijbaantje. Dus eigenlijk zou je nog eerder moeten beginnen. Bij de laatste groep van de lagere school.”

‘Ik hoop dat ze veel vragen’

Hoewel hij ook drie vaste medewerkers heeft, doet Vogels het inwerken altijd zelf. “Eerst loop ik het hele bedrijf met ze door. Ze verbazen zich dan meestal over de grootte van de dieren. De kraamstal trekt het meest, dus daar eindigt de rondleiding en beginnen we met het echte werk. Eerst kijken, hoe wordt een big geboren? Ik hoop dan dat ze veel vragen. Tuurlijk kost het tijd.”

Plezierig werken tussen de varkens

“Ik doe veel dingen voor, maar die praktische begeleiding werkt toch het beste. Vaak vinden ze het hartstikke leuk. Sommigen blijven dan ook heel lang. Zo heb ik net afscheid genomen van een vakantiekracht die op zijn 16e begon en tot z’n 23e is gebleven. Die jongen had een goeie baan in de ICT, maar hij kwam toch in de weekenden bij mij. Hij vond het werken tussen de varkens heel plezierig, omdat het iets totaal anders was. Kon ’ie zijn kop leegmaken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.