Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

‘We proberen nu een herfstdip te voorkomen’

Vader Roel en zoon Erwin van de Lagemaat passen deze zomer het voerregime van de zeugen aan. Ze hopen dat ze zo minder achteruitgaan in conditie en goed dragen in de nazomer.

2 uur eerder voeren. Roel en Erwin van de Lagemaat uit Woudenberg zijn begin juni overgegaan op dit ‘zomerritme’. En dat houden ze in ieder geval vol tot en met augustus. “Tot deze week hebben de zeugen het prima vol kunnen houden”, vertelt Roel van de Lagemaat. “Maar volgens de huidige weersverwachtingen blijven de komende nachten ook warmer, dus dan wordt het spannend.”

Vader Roel en zoon Erwin van de Lagemaat hebben een vermeerderingsbedrijf met 130 zeugen. - Foto: Joke Kranenberg
Vader Roel en zoon Erwin van de Lagemaat hebben een vermeerderingsbedrijf met 130 zeugen. - Foto: Joke Kranenberg

Voermomenten aangepast vanwege hitte

Op advies van een voervoorlichter is het voerregime deze zomer voor het eerst aangepast. “We voerden sinds begin van dit jaar al 4 keer per dag. Maar waar we normaal om 7.00 uur de eerste voerbeurt geven, hebben we dat, toen het warm werd eind mei, 2 uur naar voren gehaald. Dus de eerste voerbeurt is nu om 5.00 uur. Vervolgens een om 8.00 uur en de derde om 11.00 uur.”

‘Je moet zorgen dat de dieren geen negatieve energiebalans krijgen’

“Zo hebben de zeugen voordat het echt warm wordt, driekwart van hun voer achter de kiezen. De laatste voerbeurt doen we rond 17.00 uur. Tot afgelopen week hebben ze nog niets minder gegeten. 2 weken na werpen gaat er zo’n 8,4 kg per zeug per dag in. Je moet zorgen dat de dieren geen negatieve energiebalans krijgen. Want dan krijg je problemen, dan krijg je in de herfst zo’n dip.”

Extra water

De zeugen die moeten werpen, krijgen met de warme dagen extra water net als de gespeende zeugen in de dekstal die 3 keer per dag extra water in de trog krijgen. “Ze moeten wel goed blijven drinken. En ik nevel een beetje op de kop, dat houdt de dieren ook wat koel. Tot nu toe is 95% van de gespeende zeugen berig en we hebben al een aantal maanden slechts een terugkomer per groep. Daarmee zitten we dit jaar op een herdekkingspercentage van 4,8%.”

Profijt van voorbereiding op de zomer

Zoals elk jaar doet Van de Lagemaat in de winter/voorjaar bepaalde klussen ter voorbereiding op de zomer. “In het voorjaar controleren we altijd het voerstation of het wel de juiste hoeveelheid water afgeeft. Ook maken we dan altijd de inlaatgordijnen schoon met een bladblazer. Deze winter hebben we nog een nieuwe luchtwasser geplaatst met een centraal afzuigkanaal en een dubbel plafond met een frisse neuzensysteem. Dat hadden we al wel gedeeltelijk in de stal zitten, maar dat hebben we nu overal. Daar hebben we nu veel profijt van.”

Dak koelen

Van de Lagemaat houdt het dak van de strostal met water koeler. Dat scheelt binnen wel in temperatuur. De varkenshouders zien af van het met water koelen van de inkomende lucht bij de overige stallen. Dat blijkt onvoldoende bij te dragen aan de verlaging van de staltemperatuur.

Lees meer de belangrijkste informatie over de droogte in dit dossier en bekijk het overzicht van beregeningsverboden per waterschap.

Eén reactie

  • sdesnoeck

    Mooi artikel.
    Heb met water koelen van de inkomende lucht bij deze droge periodes ( lage luchtvochtigheid ) toch al gezien bij klanten dat er een reductie in temperatuur van binnenkomende lucht van 5 tot 6 graden bereikt werd

Of registreer je om te kunnen reageren.