Varkenshouderij

Achtergrond

‘Publiek een inkijkje geven in de sector’

Een kijkje achter de schermen geven kost tijd, maar geeft minstens zoveel voldoening. Klaas en Jennie Mijnheer – Veerman uit Rouveen weten er alles van. Begin juli deden ze mee aan de Boerendag Rouveen.

Boerendag Rouveen heeft net als veel andere open dagen tot doel om kennis over de agrarische sector toegankelijk te maken. Laten zien wat er gebeurt op de agrarische bedrijven, het echte verhaal vertellen. “We vinden het belangrijk om hieraan mee te doen”, aldus Mijnheer. “We kunnen zo uitleggen waarom we de dingen doen zoals we ze doen. Op een positieve manier. Daarnaast is het ook een evenement van het dorp. Iets wat je samen oppakt.”

Voor maatschap Mijnheer-Veerman was het de tweede keer dat ze een open dag hielden. De eerste keer was toen ze een nieuwe stal hadden gebouwd in 2015. “Het was nu wel heel anders”, lacht Mijnheer. “Nu hadden we de organisatie in eigen hand. Toen we de nieuwe stal openden, werd het een en ander voor ons geregeld, dat was wel wat makkelijker.”

Tekst gaat verder onder tweet

Ruim van tevoren beginnen is dan ook een van de belangrijkste tips. “Vanaf februari, maart hebben we de eerste gesprekken gevoerd. We zijn begonnen met het benaderen van sponsoren om tegelijkertijd geld op te halen voor Big Challenge en een adoptiegezin in Oekraïne. Om de hoge gezondheidsstatus op ons bedrijf te kunnen borgen, hebben we een film laten maken.”

Biggen in een strodorp

“Daarnaast hadden we op de dag zelf nog webcams draaien, en drie biggen zaten in een strodorp. Dit vergt extra organisatie, maar zo sluit je meerdere factoren (dierziekten) uit. Om de hygiëne te waarborgen op het bedrijf hebben we alles georganiseerd op een naastgelegen stuk land. Er stonden pagode-tenten, een vrachtwagen, andere standhouders en een kinderhoek met stormbaan. Het zag er gezellig uit, uitnodigend.”

Klaas Mijnheer: "Je weet van tevoren niet goed wat je verwachten moet, maar ik schat dat er wel 1.500 man is geweest." - Foto: Ronald Hissink
Klaas Mijnheer: "Je weet van tevoren niet goed wat je verwachten moet, maar ik schat dat er wel 1.500 man is geweest." - Foto: Ronald Hissink

En hoe verliep de dag zelf? “Goed! Je weet van tevoren niet goed wat je verwachten moet, maar ik schat dat er wel 1.500 man is geweest. De hele dag druppelde het door. Het was echt een dag zoals we hem ons voorgesteld hadden. De kinderhoek was een groot succes, en we kunnen een mooi bedrag naar beide goede doelen overmaken, ik schat zo’n € 2.500 euro per doel.”

Opening nieuwe stal

“We wilden een positieve draai geven aan het boerenleven en de innovaties en technieken die momenteel gebruikt worden. Gezien alle positieve reacties is dat zeker gelukt. Of we met de opening van de nieuwste stal weer een open dag organiseren, is nu nog onduidelijk. Ik kijk nog maar niet te ver vooruit. Wie weet.”

Of registreer je om te kunnen reageren.