Foto: Henk Riswick VarkensAchtergrond

Betere start voor biggen met humuszuren

Biggen groeien beter als er humuszuur aan het voer wordt toegevoegd. Dit blijkt uit een studie van de hogeschool van Osnabrück, gepubliceerd in Wochenblatt fur Landwirtschaft.

In het onderzoek kregen 168 biggen in de gespeende biggenstal humuszuren toegevoegd in hun voer. Deze biggen namen met 741 gram 4,9% meer voer op dan de even grote controlegroep. Dit leidde ertoe dat de biggen met 479 gram per dag een ruim 21 gram hogere gewichtstoename hadden. Bij verkoop wogen de biggen gemiddeld een kilo zwaarder dan de controlegroep.

Humuszuren werken ontstekingsremmend

Humuszuren ontstaan uit plantaardig en dierlijk materiaal en komen van nature in de bodem en bruinkool voor. Humuszuren worden opgenomen door de slijmwand in het maagdarmkanaal en hebben een bindende en ontstekingsremmende werking. Een gunstig effect op diarree door stress rond spenen en opleggen in de vleesvarkensstal was niet aan te tonen, omdat zowel in de proefgroep als in de controlegroep geen diarreegevallen optraden.

In proefgroep opvallend minder verwondingen

Opvallend was dat binnen de proefgroep het percentage verwondingen met 2,4 zeer laag was. De onderzoekers stellen daarbij dat het niet te bewijzen is of humuszuren verwondingen of staartnecrose kunnen voorkomen. De mestsamenstelling en het medicijngebruik zijn niet significant beïnvloed.

Beheer
WP Admin