Varkenshouderij

Achtergrond 5 reacties

Vleesvarkens trekken biggenprijs naar beneden

De bedrukte stemming in de vleesvarkenshouderij heeft zijn weerslag op de biggenmarkt.

De biggenmarkt loopt moeizaam. Hoewel er niet eens sprake is van een groot overschot, komen er meer biggen op de markt dan er vraag is. Ook de export loopt moeizaam. Daardoor stroopt het van alle kanten wat op.

Daarnaast heeft de bedrukte stemming in de vleesvarkenshouderij zijn weerslag op de biggenmarkt. Vleesvarkenshouders zijn ‘klaar’ met het slechte rendement dat zij halen. Daardoor willen ze geen hoge biggenprijs meer geven. Het lot van de prijs die de vermeerderaar krijgt, ligt daarmee indirect in handen van de slachterijen. Als er nog wat van de varkensprijs af gaat, is de kooplust om biggen op te leggen helemaal snel getemperd.

Ook deze week staan verschillende noteringen weer in de min. Vion verlaagde zijn biggenprijs woensdag 11 juli met € 3,50 naar het ronde getal van € 30 per stuk. Eerder ging de DCA Best Piglet Price € 2 naar beneden. De notering voor deze week staat op € 33. De Duitse VEZG prijs, is na meerdere weken van verlagingen met € 2,00 voor deze week met ‘slechts’ € 1 verlaging op € 38 gezet. En de NordWest-notering gaf maandag 9 juli dezelfde trend aan. Die zakte met € 2 naar een niveau van € 39.

Over de diepte van het prijsdal verschillen de inzichten. Sommige handelaren zijn van mening dat de prijs nog een paar euro zal zakken, anderen vermoeden dat het dal is bereikt. Als er geen plaats is, helpen verdere prijsverlagingen ook niet meer.

Prognose: prijs daalt licht.

Meer informatie over de prijzen van biggen vindt u in Boerderij op Maat.

Laatste reacties

 • leftturn

  €33 klinkt dramatisch, maar netto betaalt mester gewoon nog €40.
  Put vol, voer wordt duurder en een varkensprijs die niet omhoog wil.

 • Mtstermors1

  Het is toch debiel dat de biggen moeten zakken omdat de varkens niet wat op brengen. De varkens moeten duurder. Er zijn er niet wat. Ze spelen de fokkers en mesters gewoon tegen elkaar uit. Met alleen maar verliezers

 • Pietje L

  Inderdaad mtstermors. Voor 40 euro ben je ook zo uit gefokt.

 • leftturn
  gelukkig verdienen de transporteur en de handel er wel lekker aan

 • leftturn

  Dan zou ik in de handel of transport gaan als dat je inschatting is.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.