Varkenshouderij

Achtergrond 3 reacties

Varkensland Mexico is volop in beweging

Mexico is wereldwijd de derde importeur van varkensvlees, na China en Japan. Een nieuw handelsakkoord biedt kansen voor Nederlandse vleesexport.

Varkensland Mexico is gelegen in Noord-Amerika. Het land telde in 2017 ruim 124,5 miljoen inwoners. De varkensstapel bestaat uit zo’n 16,7 miljoen dieren, die verspreid over het land worden gehouden. In het Noorden, Midden en Zuidoosten van het land zijn enkele duidelijke varkensregio’s aan te wijzen. Het gros van de dieren bevindt zich in de staten Sonora, Jalisco en Puebla.

Mexico in cijfers (2016)

 • 16,7 miljoen varkens
 • 18,6 kilo varkensvleesconsumptie per hoofd
 • 1.376.999 ton varkensvlees geproduceerd
 • 755.000 ton varkensvlees geïmporteerd
 • 106.099 ton varkensvlees geëxporteerd


De varkens worden voornamelijk gehouden op relatief kleine boerenbedrijven. Deze familiebedrijven vertegenwoordigen 77% van de sector. Ze hebben gemiddeld 20 hectare in gebruik. Grote producenten vertegenwoordigen bijna een kwart van de sector. Deze bedrijven hebben gemiddeld 78 hectare in gebruik, zo blijkt uit cijfers van de regering op basis van de meest recente landbouwtelling.

Artikel gaat verder onder de afbeelding.

Consumptie

De Mexicaanse consumptie van varkensvlees zit in de lift. In 2016 bedroeg de jaarlijkse consumptie van varkensvlees per hoofd van de bevolking 18,6 kilo. “De verwachting is dat de consumptie in 2021 op 20,1 kilo uitkomt”, zo laat Andrick Payen Diaz de la Vega namens Rabobank Mexico weten. “Gezien de huidige vraag en de verwachte groei van de consumptie wordt er geïnvesteerd in het uitbreiden van de varkenssector”, aldus Payen Diaz de la Vega. Ter vergelijking: de Mexicaanse consumptie van pluimveevlees is 33,4 kilo en de gemiddelde rundvleesconsumptie bedraagt 14,8 kilo.

‘De Mexicaanse middenklasse neemt in aandeel toe’

Meer dan 800.000 ton vlees geïmporteerd

Momenteel is er op nationaal niveau geen dominante producent, zo laat de Rabobank-medewerker weten. Granjas Carroll de México (GCM) is één van de grotere producenten, met een aandeel van 13% in de nationale productie. “De Mexicaanse middenklasse neemt in aandeel toe. Dat drijft de vleesconsumptie omhoog. Ik verwacht dat de binnenlandse productie de komende jaren verder toeneemt. Er is nu al een aantal grote integraties actief in Mexico. Zij investeren in de toekomst”, aldus Jan Peter van Ferneij van Rabobank Nederland.

Niet zelfvoorzienend

Wat varkensvlees betreft is Mexico bij lange na niet zelfvoorzienend. In 2016 was krap 40% van het geconsumeerde varkensvlees afkomstig uit het buitenland. “We gaan naar 50%”, aldus Andrick Payen Diaz de la Vega. Daarmee is Mexico de derde importeur van varkensvleesvlees wereldwijd, na China en Japan. Tussen 2006 en 2016 steeg de jaarlijkse invoer gemiddeld met bijna 9%, naar een totaal van 755.000 ton in 2016. In 2017 is meer dan 800.000 ton varkensvlees geïmporteerd. Mexico importeert nagenoeg alle varkensvlees uit de Verenigde Staten en Canada. In 2016 was 85% van het varkensvlees afkomstig uit de VS en 14% uit Canada. Met name Amerikaanse hammen zijn gewild.

Artikel gaat verder onder de tweet.

Importheffing op vlees uit VS

Het is de vraag of de import van varkensvlees uit de VS de komende jaren verder stijgt. De handelsbetrekkingen staan onder druk, nu president Trump de tarieven op buitenlands staal en aluminium heeft verhoogd. Als vergelding heeft Mexico een importheffing van 20% opgelegd op Amerikaanse varkenspoten en -schouders. De Mexicaanse minister van Economie, Ildefonso Gualjardo, kondigde begin juni aan dat Mexico nu meer varkensvleesproducten uit Europa wil importeren.

Europees varkensvlees

Met een nieuw Europees-Mexicaans handelsakkoord verdwijnen de Mexicaanse importheffingen van 20 tot 50% op Europees varkensvlees. Na het afsluiten van het akkoord dit voorjaar zijn alle heffingen weggevallen. In het akkoord is een volledige liberalisatie van de handel van varkensvlees afgesproken, met uitzondering van twee producten. “De import van hammen uit Mexico naar de Europese Unie is gebonden aan een quotum. Omgekeerd is de export van middels uit de EU naar Mexico eveneens gequoteerd”, zegt Frans van Dongen, directeur Internationale Zaken bij de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). Hij verwacht dat Nederlandse bedrijven later dit jaar of begin volgend jaar erkend zijn om naar Mexico te exporteren.

Artikel gaat verder onder de foto.

Een vrachtwagen levert vleesvarkens af op het slachthuis in Hermosillo in de deelstaat Sonora in het noordwesten van Mexico. Wat varkensvlees betreft is Mexico niet zelfvoorzienend. In 2016 was bijna 40% van het vlees afkomstig uit het buitenland. - Foto: Lemonpink Images | Shutterstock
Een vrachtwagen levert vleesvarkens af op het slachthuis in Hermosillo in de deelstaat Sonora in het noordwesten van Mexico. Wat varkensvlees betreft is Mexico niet zelfvoorzienend. In 2016 was bijna 40% van het vlees afkomstig uit het buitenland. - Foto: Lemonpink Images | Shutterstock

Goedkopere delen varken

Van Dongen heeft er positieve verwachtingen van. “Mexico is vooral interessant voor de export van de goedkopere delen, zeker nu Rusland is weggevallen.”

Van Dongen waagt zich niet aan voorspellingen over de potentie van Nederlandse export naar Mexico. “Ik ga niet speculeren. De relatie tussen de VS en Mexico wordt er niet beter op, maar voorlopig is er nog geen kilo vlees uit Nederland naar Mexico gegaan.”

Export blijft achter

Als het gaat om varkensvlees heeft Mexico historisch gezien een negatieve handelsbalans. De Mexicaanse export bedroeg in 2016 ongeveer 106.099 ton. Toch is netto-importeur Mexico als exporterend land ook een concurrent voor Nederland. Mexicaans varkensvlees gaat onder meer naar Japan en Zuid-Korea. Varkensvlees uit Mexico komt echter niet overal binnen, zo laat Frans van Dongen van COV weten. “Het groeimiddel ractopamine vormt het grootste struikelblok. Dat wordt nog altijd gebruikt. Daarnaast is er nog een aantal andere eisen waar Mexicaans vlees aan moet voldoen om nieuwe exportmarkten aan te boren.”

Laatste reacties

 • husky007

  Als Marianne van de PVD toch zo graag in het vliegtuig stapt laat ze naar Mexico vliegen en daar met haar grote mond gaan vertellen wat daar gebeurt met de varkens echt niet kan.......och nee, dat is buitenland daar durf ze niet tegen aan te schoppen.

 • veldzicht

  Ben ook in Mexico geweest waar je veel van die rare open vrachtwagens ziet, ik moet wel bekennen dat ik dat geen vrolijk gezicht vind.

 • Jan-Zonderland

  @Veldzicht, het mag dan wel geen mooi gezicht zijn die open vrachtwagens maar in zo'n warm land is het noodzaak. In een dichte auto overleven de beesten het niet tenzij er koeling in zit maar zover zijn ze ook daar nog niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.