Varkenshouderij

Achtergrond

Lauwe stemming op varkensmarkt remt vraag

De kaarten zijn geschud in de varkensmarkt. Een lauwe stemming op de vleesmarkt remt de vraag. Die wordt in evenwicht gehouden door een krap aanbod aan slachtrijpe dieren.

De prijs voor vleesvarkens boekt weer een week met dezelfde prijzen in. Daarbij wordt gesproken van een krap aanbod aan levende dieren. De stemming op de vleesmarkt is lauw.

De barbecue rookt, dus is er nog wel vraag naar voorstukken van het varken. Maar het zijn vooral de duurdere delen die moeilijk aan de man te brengen zijn. Een situatie die de markt in Noord-West Europa al weken in zijn greep houdt. Want niet alleen in ons land, maar ook in Duitsland, Denemarken, Oostenrijk, Frankrijk en België noteerden de varkensmarkten vorige week onveranderde prijzen.

Positievere stemming in Zuid-Europa

Voor positiever nieuws over de varkensprijzen moet de blik naar Zuid-Europa worden verlegd. De vakantie staat voor de deur. En vakantie betekent daar een toestroom van toeristen, wat in die gebieden een positieve impuls aan de vleesconsumptie geeft. Ook komt er minder vlees beschikbaar omdat de varkens langzamer groeien bij de hogere temperaturen. Beide ontwikkelingen maken dat de prijzen stijgen.

Hoogste varkensprijzen in Italië

Italië heeft de hoogste varkensprijs van Europa. Volgens de Europese prijsvergelijking van ISN ontvangt een Italiaanse varkenshouder bijna 50 cent per kilo meer dan zijn Nederlandse collega. Sinds begin juni is de prijs daar al meer dan 20 cent gestegen, naar een niveau van € 1,82 per kilo geslacht gewicht. Ook in Spanje stijgt de varkensprijs wekelijks. Daar wordt nu € 1,64 per kilo betaald.

Daar steekt de Nederlandse prijs van € 1,34 per kilo schril bij af. De laagste varkensprijzen worden geboekt in Denemarken en Ierland, waar slachterijen € 1,28 uitbetalen. Net iets minder dan de Belgische varkenshouders, die het met € 1,29 moeten stellen.

Teleporc-veiling blijft rond € 1,50 schommelen

De stroeve markt kwam dinsdag 10 juli ook tot uiting op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs. De Teleporc-veiling begon stroef. De eerste partij van 180 dieren kwam niet verder dan € 1,45 en werd dan ook niet verkocht.

Sommige verkopers hadden hun bodemprijs op net onder de magische € 1,50 (€ 1,495) tot € 1,51 gezet. Een kleinere partij van 70 stuks en een van 180 dieren gingen daarom voor € 1,485 nog niet van de hand. Andere verkopers zetten lager in en hielden hun minimumprijs op € 1,47 of € 1,48 en deden wel zaken.

Nadat een kwart van de partijen was verhandeld, kwam de veiling goed op gang. Biedingen volgden elkaar vlot op. En 6 tot 8 biedingen per partij was geen uitzondering. Dus de kopers waren er wel. Prijzen tussen € 1,50 tot € 1,52 verschenen op de veilingklok.

Op het laatst werden de kopers zelfs gretig om hun haken nog te vullen. Bij de laatste partijen overboden ze in de laatste seconden nog met een halve cent om de partij binnen te halen.

Uiteindelijk noteerde de Teleporc met een kleine plus op € 1,51. En rond die € 1,50 schommelt de prijs al weken.

Het aanbod slachtrijpe dieren blijft ondergemiddeld en de vraag matig. Vion hield maandag 9 juli zijn notering om die reden onveranderd. De verwachting is dat ook de Duitse slachterijen deze week de varkensprijzen gelijk zullen houden.

Prognose: stabiel

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.