Varkenshouderij

Achtergrond 4 reacties

Biggenmarkt holt achteruit

De biggenmarkt verloopt moeizaam. Mesters leggen mondjesmaat op en het biggenoverschot groeit gestaag.

De biggenprijs daalt. Deze week zakken verschillende noteringen opnieuw. De Duitse Vereinigungspreis voor biggen daalt voor de derde week op rij met € 2. De notering van Vion stond vorige week op € 36 en daalde woensdag 4 juli naar € 33,50.

De verlaging van de biggenprijs was aanvankelijk door de handel ingezet om het rendement in de vleesvarkenshouderij wat lucht te geven. Maar de slechte financiële situatie daar, plus het doorschuiven van koppels omdat de groei van de vleesvarkens terugzakt door het warme weer, werken nu door in de biggenmarkt. De huidige prijsdaling komt daar vandaan.

Geen groot overschot

Er is geen sprake van een enorm overschot aan biggen, maar het overschot wordt wel iedere week wat groter. Vaste koppelingen lopen wel door, maar vrije biggen zijn niet te slijten. Er worden grote koppels biggen aangeboden voor € 35 per dier zonder toeslag en inclusief BTW. Vaste koppelingen werken vaak met een plus op de notering. Als die 20% is en daar de BTW nog bovenop dan gaan de biggen bij vaste koppelingen voor € 43 van de hand. Een duidelijk hoger prijspeil dan in de vrije markt op dit moment.

Vrije biggen komen nog wel eens bij mesters die meedoen met de opkoopregeling. Zij hebben dure biggen opgelegd, en daar het afgelopen half jaar geen cent aan verdiend. Daardoor overwegen veel boeren die aanvankelijk nog een jaar door wilden om nu de stallen al leeg te laten.

De prijsdaling zal niet ongebreideld doorgaan. Handelaren verwachten dat de prijs zal stabiliseren als deze tussen € 30 en € 32 komt. Het aantal beschikbare plekken is namelijk zeker zoveel van invloed als de prijs. Lichtpuntje is wel dat als het weer terugkeert naar de normale waarden, dat de groei van de vleesvarkens aantrekt, en dat dan de achterstand bij opleggen van biggen weer ingelopen gaat worden.

Prognose: prijsdaling

Meer informatie over de prijzen van biggen vindt u in Boerderij op Maat.

Laatste reacties

 • Wim 1

  Hoor ik altijd aanbod biggen niet groot, en 4 maanden later zijn er veel vleesvarkens bij de slachterij.

 • adriemulders

  ik denk dat niemand er een cent aanverdiend heeft,het laatste half jaar!,stopper of geen stopper,en dat gaat zich nu wreken!! oja er heeft wel iemand aan verdiend,de meelmuis en de handel;daar voor hartelijk dank...

 • Vhouder

  al die bij je komen verdienen aan je

 • Mtstermors1

  Altijd hetzelfde domme geluk. Zijn er een paar die er aan verdienen. Maar dat is geen boer. Helaas

Of registreer je om te kunnen reageren.