Varkenshouderij

Achtergrond laatste update:21 jun 2018

Vleesvarkenshouders leggen minder biggen op

Het aanbod op de biggenmarkt loopt licht op. Dat is niet de grootste oorzaak van de stroeve handel.

Vleesvarkenshouders hebben steeds minder animo om biggen te kopen.De prijsdiscussie bij de vleesvarkens, inclusief de ‘hauspreise’ die de slachterijen de afgelopen weken hanteerden, werken nu door in de biggenprijs. Varkenshouders hebben er genoeg van dat ondanks een krap aanbod de prijs niet stijgt. Dit resulteert op verschillende plaatsen tot niet of later opleggen van biggen. Nord West noteerde maandag nog stabiel op € 45, maar de verwachting is dat de Duitse noteringen deze week een veer zullen laten.

Mestafzet stokt

Daarnaast speelt ook de mestafzet mee. Doordat die stokt hebben sommige mesters te maken met volle kelders. Daardoor kunnen ze geen biggen opleggen totdat er weer wat ruimte in de kelders is. Dit probleem speelt overigens niet alleen in ons land. Door de strengere mestwetgeving in Duitsland hebben ook Duitse vleesvarkenshouders met deze voor hen vrij nieuwe problematiek te maken.

Vion noteert € 2 lager

In het binnenland loopt de afzet nog redelijk door, zodat er op dit moment nog geen grote aantallen boven de markt hangen. Toch neemt de druk op de noteringen toe. Vion noteerde woensdag 20 juni € 2 lager, op € 38 per big. Ook vermeerderaars beginnen nu goed te merken dat de opbrengsten in onze sector op dit moment met de huidige noteringen, die flink lager liggen dan vorig jaar om deze tijd, niet erg lucratief zijn.

Prognose: licht dalend.

Meer informatie over de prijzen van biggen vindt u in Boerderij op Maat.

Of registreer je om te kunnen reageren.