Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Slachterijen houden varkensprijs stabiel

Alle ingrediënten voor een prijsstijging lijken aanwezig. Maar de situatie op de vleesmarkt staat een prijsverhoging in de weg.

Het wereldkampioenschap voetbal is er. Het mooie weer met uitstekende barbecuecondities is er. Het aanbod aan slachtrijpe varkens is krap. Dan laat een prijsstijging voor varkensvlees niet lang op zich wachten, zou je denken. Maar dat gebeurt niet. De slachterijen houden de prijzen stabiel. De Vereinigungspreis kwam niet van zijn plek en bleef staan op € 1,44. Dat is ook de uitbetaalprijs die slachterijen Tönnies en Vion Duitsland ook deze week blijven hanteren.

Het beeld bij de Nederlandse slachterijen is identiek. Compaxo en Van Rooi Meat hielden hun prijzen van respectievelijk € 1,31 en € 1,39 per kilo geslacht gewicht gelijk. Vion maakte maandag bekend de notering stabiel te houden op € 1,45 per kilo geslacht gewicht.

Het lijkt erop dat de slachterijen ervoor kiezen een aantal uren minder te slachten of zelfs een locatie een dag stil te leggen in plaats van meer te betalen voor de slachtvarkens. Volgens sommige handelaren is deze ontwikkeling op zich niet verkeerd. Met het gezegde ‘Vrouwen bloot, handel dood’ als argument is het opletten dat de marktpartijen zichzelf nu niet voorbij lopen. Een stuiver meer deze week, kan volgende week dubbel zo hard terugkomen met een dubbeltje verlaging.

De pijn zit in de vleeshandel. Die loopt stroef. Vooral de duurdere delen, zoals hammen, zijn moeilijker aan de man te brengen. Slachterijen nemen daarom gas terug. Ook lijken ze hun voorraden wat meer op te maken. Een paar weken geleden was het aanbod aan slachtrijpe dieren 110%. Nu houden slachterijen wat in en verkopen wat meer uit het vrieshuis.

Prognose: stabiel.

Eén reactie

  • adriemulders

    wat een droevenis,ze brullen om varkens,maar niet de prijs verhogen,en een krantjes schrijver die roeptoetert dat het vlees "moeilijk gaat"= prijsvorming anno 2018............

Of registreer je om te kunnen reageren.