Varkenshouderij

Achtergrond

Nieuw evenwicht in varkensmarkt

De moeizame vleeshandel houdt de varkensmarkt in zijn greep. Het lukt maar niet om de vleesprijzen omhoog te brengen en dus blijven prijsstijgingen bij de varkens uit.

De Duitse slachter Tönnies heeft afspraken met Mexico over structurele levering van varkensvlees, en toch is het met name deze slachter die veel druk uitoefent om de noteringen naar beneden bij te stellen. Op de ochtend van 13 juni gaf Tönnies aan leveranciers door dat een prijsverlaging van 3 cent zou worden doorgevoerd.

Producentenvereniging VEZG kwam woensdag 13 juni terug op haar prijsverhoging met 3 cent van een week geleden. VEZG verlaagde de Vereinigungspreis met dezelfde 3 cent naar € 1,44 per kilo geslacht gewicht. Ondanks de dreigende woorden in de ochtend liet Tönnies zijn varkensprijs ongewijzigd. Ook Vion GmbH veranderde de notering niet, waardoor beide slachters net als de VEZG met € 1,44 rekenen. De zogenoemde Hauspreise zijn weer van de baan.

De handel met Mexico zet dus nog geen zoden aan de dijk. Net zo min als het goede barbecueweer dat doet. De hoop lijkt in het land nu vooral op het aanstaande WK voetbal gevestigd. Een WK dat in Nederland nauwelijks voor meer consumptie zal zorgen, omdat Oranje op dit voetbalfeest ontbreekt. De noteringen blijven dan ook fors achter bij het niveau van een jaar geleden. Het verschil met de prijzen die vorig jaar werden betaald, ligt tussen 30 en 40 cent.

Krap aanbod slachtrijpe varkens

Het aanbod aan slachtrijpe varkens is in Nederland eerder wat krap dan te ruim. Ook blijven de dieren goed gevraagd. Het is de onzekerheid die in de markt ontstaat door de onenigheid in Duitsland over de varkensprijs die ook de Nederlandse noteringen parten speelt. Deze week maken alle prijzen een pas op de plaats. Van Rooi Meat rekent nog een week met een varkensprijs van € 1,39 per kilo geslacht gewicht. Bij Compaxo en Pali Group blijven de noteringen staan op respectievelijk € 1,31 en € 1,41.

Prognose: prijsdruk.

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.