Varkenshouderij

Achtergrond

Evenwicht keert terug op Europese varkensmarkt

Hoewel in Duitsland de grote slachterijen afgelopen week hun noteringen stabiel hielden, steeg de Vereinigungspreis met 3 cent.

In veel andere Europese landen gingen de prijzen eveneens omhoog, Nederland en Denemarken waren de uitzondering met veelal stabiele prijzen. De invoering van zogenoemde Hauspreise door de Duitse slachters zorgt deze week in het grootste deel van de EU voor wat onzekerheid over de prijsbepaling.

Onzeker over Duitse koers

In Europa lijkt de markt wat vriendelijker te worden, na een korte adempauze. Het zorgt deze week echter niet direct voor stijgende varkensprijzen. De varkensmarkt is wat onzeker geworden over de koers die in Duitsland wordt gevaren. In het land hielden afgelopen week de grote slachterijen vast aan hun al eerder bepaalde noteringen (€ 1,44), terwijl de Vereinigungspreis met 3 cent pluste naar € 1,47. De hogere notering van producentenvereniging VEZG was goed te verklaren vanwege het ruime verschil met de Teleporc-prijs die toen nog op € 1,52 stond.

Verschil kleiner dan 5 cent

Op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc) daalde de varkensprijs afgelopen vrijdag echter naar € 1,50 per kilo geslacht gewicht en was het verschil ineens weer kleiner dan de gebruikelijke 5 cent. Het lijkt het gelijk van de slachters te bevestigen. Deze constatering werd 12 juni bevestigd op de dinsdagveiling. Op deze veiling werden in 12 partijen 1.840 varkens aangeboden. De 10 verkochte partijen bestaande uit 1.490 dieren leverden andermaal gemiddeld € 1,50 per kilo op. De betaalde prijzen liepen uiteen van 51,48 tot € 1,505.

Aanbod niet al te groot

De positieve insteek bij dit verhaal is dat het verschil met de Hauspreise 6 cent is, en daarmee lijkt er ruimte voor een prijsstijging van 1 cent bij de slachthuizen. Daartegenover staat de negatieve kant van het verhaal. Het verschil tussen de Vereinigungspreis en de Teleporc-prijs is teruggelopen tot 3 cent. Hiermee zou een prijsdaling van 2 cent bij de Vereinigungspreis geen al te grote verrassing zijn. Wel wordt in de handel gesproken over een goed evenwicht tussen vraag en aanbod. Het aanbod is niet al te groot, waardoor ook de extra aangeboden partijen vlot door de slachterijen worden opgenomen. Het is dan ook de vraag hoe het prijsverloop zal zijn: een plusje bij de slachters, een minnetje bij de VEZG of toch stabiliteit alom?

Grote prijsstijgingen uitgesloten

Aangezien het in de vleeshandel maar niet wil vlotten, zijn grote prijsstijgingen uitgesloten. In Duitsland, waar de vraag naar vlees vaak aantrekt aan het begin van een nieuwe maand, was dat begin juni zeker niet het geval. Zelfs de vraag naar barbecuevlees neemt iets af. Naar verluidt, loopt het zo slecht dat diverse slachters ploegen of zelfs hele slachtdagen laten uitvallen omdat ondanks de Hauspreise het aanbod meer dan genoeg is.

Ongewijzigde prijzen DCA en Vion

In Nederland zijn de eerste noteringen voor de lopende week bekend. Zowel DCA als Vion liet zijn varkensprijs ongewijzigd. Het zal de richting zijn die door de overige bedrijven wordt gevolgd. Dat het met het vlees niet wil lukken, liet Vion maandag ook al optekenen. De prijsdruk bij de nekken is net als in Duitsland opmerkelijk, omdat het al tijden goed weer is. Het wat kleinere aanbod dan enkele weken geleden zorgt ervoor dat de prijzen hun niveau kunnen vasthouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.