Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

‘De voordelen zal iedere burger snappen’

Fleur Bartels wil het wroetgedrag van varkens toepassen voor de opwekking van energie.

Met haar idee om energie op te wekken door gebruik te maken van het natuurlijk gedrag van varkens won Fleur Bartels onlangs de prijs van Het Beste Idee van Varkensland. Dit is een jaarlijks initiatief om innovaties onder de aandacht te brengen bij een groter publiek. Het vond dit keer voor de derde maal plaats. Volgens Bartels krijgt haar innovatie de nodige aandacht. Een aantal bedrijven heeft zich namelijk al gemeld bij de organisatie Het Beste Idee van Varkensland. Zij willen samen met Bartels dergelijk afleidingsmateriaal ontwikkelen.

Naam: Fleur Bartels (37). Organisatie: Projecten LTO Noord. Functie: projectleider. - Foto: Herbert Wiggerman
Naam: Fleur Bartels (37). Organisatie: Projecten LTO Noord. Functie: projectleider. - Foto: Herbert Wiggerman

Kun je het idee omschrijven?

“Zeker. Ik wil door gebruik te maken van het wroetgedrag van varkens energie opwekken. Wroetgedrag zit in varkens ingebakken. Bij Wageningen UR heb ik voorheen veel gedragsonderzoek gedaan bij varkens. Door ze te laten wroeten met een rad of band, ontstaat wrijvingsenergie die het bedrijf kan gebruiken. Als varkens op de been zijn, wroeten ze graag een poosje. Dat wroetgedrag kun je stimuleren door het dier een lekker hapje te geven. Idealiter met een restproduct uit de voedingsmiddelenindustrie. Het is de bedoeling dat bedrijven gaan meedenken om een prototype te ontwerpen. Van de technische kant heb ik geen verstand.”

Wat is je drijfveer om dit te doen?

“De varkenshouderij op een sympathieke wijze in het nieuws brengen, speelt een grote rol. Er zitten diverse gunstige elementen in. Varkens kunnen hun natuurlijke gedrag tonen en wekken tegelijk energie op.”

‘Iedereen wordt er beter van, tot aan de varkens toe’

“Het onderwerp en de voordelen daarvan zal iedere burger snappen. Energie opwekken is een actueel onderwerp. De varkenshouder profiteert ook van het feit dat zijn varkens wroeten. Die krijgt energie terug om te gebruiken op zijn bedrijf. Het is idee is toepasbaar in ieder type stal en voor alle diergroepen. Het is daarom een win-winsituatie. Iedereen wordt er beter van, tot aan de varkens toe.”

Kunnen varkens voldoende natuurlijk gedrag tonen?

“Dat gaat steeds beter, omdat het speelmateriaal beter wordt. Alleen een balletje doet varkens weinig. Daarom is er ook discussie over ontstaan. Het nieuwere speelmateriaal is bijvoorbeeld vervormbaar of varkens kunnen eraan knagen. Maar zowel dieren, burgers als de boeren willen meer natuurlijk gedrag zien. Dat is ook goed voor de varkenshouder, omdat varkens die lekker wroeten meer weerstand hebben en daardoor ook beter groeien.”

Gaat je idee het halen?

“Ik denk echt dat het kan. Er bestaan ook al energieopwekkende dansvloeren. Ik werk als projectleider voor Projecten LTO Noord. LTO Noord-fondsen heeft ook ontwikkelbudget vrijgemaakt om de uren die ik steek in de uitwerking van mijn idee te betalen.”

Eén reactie

  • Tinus1

    Prototype is er : https://youtu.be/-1zWl7SVVtc
    Op 2:00 min. Dus zorg dat je samenwerkt, hoeven er minder centen van leden over de balk gesmeten te worden...

Of registreer je om te kunnen reageren.