Varkenshouderij

Achtergrond

Biggenprijs weer € 2 omlaag

Door stagnerende vleesvarkensopbrengsten, toenemende mestafzetkosten en zelfs zorg dat de mest voorlopig helemaal niet gehaald wordt, neemt bij de vleesvarkenshouders de lust om weer snel op te leggen aantoonbaar af. Ook het weer speelt mee.

Door de hoge temperaturen leveren vleesvarkens aan groei in. Daardoor schuift het opleggen door. Biggen hebben minder last van warmte, waardoor zij de groei wel halen. Een snelle rekensom leert echter dat als het opleggen een week opschuift, er 350.000 extra biggen een plek zoeken.

Export loopt stroef

Deze problemen spelen niet alleen in ons land, maar ook in andere varkenslanden. Daardoor loopt de export ook stroef. Vooral de uitvoer naar Spanje is de laatste weken hard teruggelopen. Spanje heeft traditioneel een piek in het voorjaar om varkens op te leggen. Dit jaar zijn dure biggen opgelegd, maar blijft de verwachte hoge vleesvarkensprijs uit. Daardoor is de animo om op te leggen versneld teruggelopen.

De biggenprijzen doen deze week dan ook opnieuw een stap terug, in zowel Nederland als Duitsland. De biggennotering van Vion daalde van € 38 naar € 36. Afgelopen maandag deden de Duitse Nord-Westnotering en de Vereinigungs Ferkelpreis ook € 2 minder.

Daarmee dalen de noteringen in twee weken tijd maar liefst € 4. Dat is bijna 10% van de totale waarde die een big twee weken geleden nog vertegenwoordigde. Een aanzienlijke stap terug dus.

Prognose: prijsdaling.

Meer informatie over de prijzen van biggen vind je in Boerderij Marktprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.