Varkenshouderij

Achtergrond

Vriendelijkere stemming in varkensmarkt

Het aanbod aan slachtrijpe varkens wordt wat kleiner en is hierdoor niet zo ruim.

In volle slachtweken, waarvan er de laatste tijd maar weinig zijn, kan in enkele gevallen zelfs niet aan alle vraag worden voldaan. Deze week kent geen uitval in slachtdagen, dus kunnen de Duitse varkensprijzen omhoog. Producentenvereniging VEZG verhoogt haar Vereinigungspreis met maar liefst 5 cent naar € 1,42 per kilo geslacht gewicht.

Naast de Vereinigungspreis gaan de noteringen van de slachterijen Tönnies en Vion GmbH met hetzelfde bedrag omhoog en zo hanteren beide slachters ook een varkensprijs van € 1,42. Het zijn vooral de grote slachthuizen die veel van hun vlees op de exportmarkt moeten zien te verwaarden. Hierdoor kwam de grootste druk op de noteringen van deze kant en is het nu enigszins verwonderlijk dat ook Tönnies en Vion ruimte zien voor een prijsverhoging van 5 cent. De stemming wordt duidelijk vriendelijker.

Aangezien op de wereldmarkt de concurrentie groot is en de prijzen relatief laag zijn, zijn grote stappen omhoog nauwelijks te verwachten. Daarnaast lijkt de consumptie van varkensvlees harder terug te lopen dan verwacht, terwijl er voldoende varkens zijn. Omdat volgende week weer sprake is van een korte slachtweek – maandag 21 mei is het Tweede Pinksterdag – zal het dan zeker lastig zijn om de noteringen verder te verhogen. In de markt wordt dan ook rekening gehouden met stabiele prijzen.

In Nederland is de markt eveneens vriendelijker gestemd. Bij DCA kon de Beursprijs 2.0 vrijdag 11 mei omhoog en maandag 14 mei wist Vion zijn varkensprijs voor de tweede week op rij stabiel te houden. Woensdag 16 mei verhoogde Compaxo zijn notering met 2 cent naar € 1,25 per kilo geslacht gewicht. Van Rooi Meat liet zijn varkensprijs op € 1,33 staan en bij Pali Group hield de notering stand op € 1,35.

Prognose: prijs stabiel.

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.