Varkenshouderij

Achtergrond

Prijsbodem in Europese varkensmarkt lijkt gevonden

Naast veel stabiele noteringen gaan de varkensprijzen in Groot-Brittannië en Nederland voorzichtig omhoog. Van een teveel aan varkens lijkt na enkele ‘korte’ slachtweken geen sprake. Het aanbod is niets te groot en voorziet in de vraag naar de dieren.

Hoewel de stemming op de varkensmarkt verre van geweldig is, lijkt deze eindelijk ten goede te keren. In Nederland bleef de varkensprijs van Vion voor de tweede keer op rij gelijk. In die weken ging de Beursprijs 2.0 van DCA wel eerst omlaag, maar nu omhoog. Het geeft aan dat de prijsbodem rond het huidige niveau zou moet liggen.

Ook in Groot-Brittannië stijgt de varkensnotering een stukje. Al met al wat vriendelijker berichten die hopelijk echt een nieuwe richting aangeven: de weg omhoog.

Barbecuevlees

Het heeft er veel van weg dat het betere weer ervoor zorgt dat de Nederlandse en Britse noteringen een plus wisten te realiseren. De vraag op de vleesmarkt naar vlees dat geschikt is voor de barbecue neemt toe. Nekken zijn inmiddels beter te verwaarden. Het aspergeseizoen blijkt echter de prijs van hammen niet in zijn eentje een duw de goede richting in te kunnen geven. Net als bij de schouders is bij hammen nog sprake van lichte prijsdruk.

Doordat in de Europese varkensprijsvergelijker van de Duitse varkenshoudersorganisatie ISN de Nederlandse notering een plus van 3 cent kreeg, wordt het verschil met de andere landen, waar de prijzen stabiel bleven, kleiner. In het lijstje met de 5 grootste varkenshoudende landen blijft Spanje uiteraard koploper met een voor het vergelijk omgerekende varkensprijs van € 1,54 per kilo geslacht gewicht. Met de prijsstijging komt de Nederlandse prijs op € 1,27. Het is nog altijd de laagste prijs in dit vergelijk, maar het verschil met de Duitse notering die met € 1,32 op de 4de plaats staat, is teruggebracht tot een kleine 5 cent.

Situatie in Duitsland

In Duitsland lijkt de kentering ook zeer nabij. Vorige week bleven de Vereinigungspreis en de noteringen van de slachters Tönnies en Vion GmbH al stabiel en afgelopen vrijdag werden op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc) alle aangeboden varkens verkocht. De gemiddeld betaalde prijs steeg met 4 cent naar € 1,46 per kilo geslacht gewicht. Dinsdag 15 mei bleef de Teleporc-prijs op die € 1,46 staan, terwijl 12 van de 17 aangeboden partijen varkens werden verkocht. Met die 12 partijen waren 1.960 dieren gemoeid.

De ruimte tussen de Vereingungspreis en de Teleporc-prijs blijft met dit veilingresultaat 9 cent. Een verschil dat normaliter een hogere Vereinigungspreis laat verwachten, aangezien in een stabiele markt veelal wordt uitgegaan van 5 cent verschil tussen beide noteringen. Of producentenvereniging VEZG en de slachterijen deze ruimte gaan benutten, is niet zeker. De druk die de laatste weken door de grotere slachterijen op de prijs is uitgeoefend, had met de moeizame export wel een reden. Toch worden minstens gelijkblijvende prijzen verwacht, net als dat in Nederland het geval is.

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.