Varkenshouderij

Achtergrond

Vereinigungspreis varkens omlaag

Terwijl de Teleporc-prijs dinsdag 17 april nog op € 1,50 per kilo geslacht gewicht bleef staan, brengt producentenvereniging VEZG haar Vereinigungspreis toch met 3 cent omlaag naar € 1,42 per kilo geslacht gewicht.

Het is de prijs die Tönnies en Vion GmbH de afgelopen weken al als zogenoemde Hauspreise hanteerden. De varkensprijs bij deze slachters blijft nog een week op € 1,42 staan, vanwege de wijziging van de Vereinigungspreis is echter geen sprake meer van Hauspreise.

Lastige exportmarkt

De slachters waren tot Hauspreise gekomen doordat met name de exportmarkt een lastige blijkt. Grote concurrentie van de Verenigde Staten in grote delen van Azië zorgt voor enorme druk op de prijs van varkensvlees. De door China ingestelde importheffing op Amerikaans vlees doet hier een flinke duit in het zakje. Hetzelfde probleem drukt in Nederland onder meer op de notering van Vion. Het zijn dan ook de grotere bedrijven die hier het meeste last van ondervinden, de kleinere slachters zetten hun vlees voornamelijk in eigen land af.

Minder aanbod slachtrijpe varkens

Naast prijsdrukkende factoren zien we dat het aanbod aan slachtrijpe varkens wat af lijkt te nemen, zoals te doen gebruikelijk in deze tijd van het jaar. Nu ook het weer beter wordt, en dus de vraag naar varkensvlees toeneemt, zijn er gelukkig ook positieve zaken te melden. Dat dit direct voor hogere noteringen gaat zorgen, is echter niet de verwachting.

Vooreerst laten Van Rooi Meat en Compaxo stabiele varkensprijzen optekenen. De stemming op de varkensmarkt is flauw. De varkenprijs van Van Rooi Meat blijft staan op € 1,35 per kilo geslacht gewicht. Compaxo houdt het op € 1,27.

Prognose: stabiel.

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.