Varkenshouderij

Achtergrond

Stabiele noteringen bij goede vraag naar varkens

Heeft de varkensmarkt een prijsbodem gevonden? Het antwoord lijkt ja te zijn. Bij een goede vraag blijven veel Europese varkensprijzen stabiel. En nu het weer beter wordt, zou dit een positieve invloed op de vleesmarkt moeten hebben.

In Duitsland spreekt varkenshoudersorganisatie ISN van een prima vraag naar slachtrijpe varkens, terwijl het aanbod goed te overzien is. Nu in het land enkele slachterijen met zogenoemde Hauspreise rekenen, meldt ISN dat bij deze bedrijven minder dieren worden afgeleverd. Aangezien het aanbod sowieso niet te groot is, zorgt dit er niet voor dat er overschotten ontstaan. Neem hierbij de verwachting dat aanstaand weekend zonnig zal zijn, en je moet haast concluderen dat het zonnetje ook zijn licht over de varkensmarkt wil laten schijnen.

Varkensprijzen komen onder druk

Zo ver is het echter nog niet. Er hangen nog wat wolken die zich niet zomaar laten verdrijven. Zo staan de prijzen van hammen en schouders volgens Vion nog steeds onder druk. En zorgt de Chinese invoering van een importheffing op Amerikaans varkensvlees waarschijnlijk voor een flinke strijd om marktaandeel in andere Aziatische landen. Dat hierdoor de varkensprijzen onder druk komen, is evident.

Vooreerst lijken de Europese noteringen te stabiliseren. In de varkensprijsvergelijker van ISN is echter toch het een en ander veranderd. Het heeft vooral te maken met de Nederlandse varkensprijs die in dit vergelijk met zo’n 3 cent zakt. Hierdoor is de Nederlandse notering gedaald tot bijna hetzelfde niveau als de prijs in België. In het rijtje met de 5 grootste varkenshoudende landen blijft Nederland dan ook drager van de rode lantaarn, dit met een voor het vergelijk gecorrigeerde prijs van € 1,30 per kilo geslacht gewicht.

Optimistische markt

Behalve in Frankrijk, waar de notering met een halve cent zakte, bleven de prijzen in de overige landen stabiel. Spanje blijft de nummer 1 wat betreft uitbetaalprijs. In dit land wordt met € 1,538 gerekend. Duitsland schuift met een notering van € 1,396 naar plaats 2, net voorbij Frankrijk waar de prijs naar € 1,395 zakte. Denemarken houdt nog steeds de vierde plaats bezet met een varkensprijs van € 1,342.

Op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc) waren de aangeboden varkens dinsdag 10 april ook prima gevraagd. Alle 16 aangeboden partijen gingen weg tegen een gemiddelde prijs van € 1,52 per kilo geslacht gewicht. De notering heeft voorzichtig een stijgende lijn te pakken. Zouden de slachterijen die Hauspreise hanteren er dan toch enigszins naast zitten met hun interpretatie van de markt?

Hoe het ook is, woensdag doet het zonnetje zo te zien goed zijn best om door het wolkendek te breken. Dat de Vereinigungspreis minstens op € 1,45 per kilo geslacht gewicht zal blijven staan, lijkt haast een zekerheid. Een groot vraagteken staat echter bij de keuze van de slachters die met Hauspreise rekenen. Wat doen zij in deze licht optimistische markt?

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.