Varkenshouderij

Achtergrond

Prijsdruk op Nederlandse varkensmarkt

Terwijl het naar verluidt zeker bij Tönnies in Rheda rustig is sinds de slachter met een Hauspreis rekent, blijft de Vereinigungspreis van de Duitse producentenvereniging VEZG wederom stabiel op € 1,45 per kilo geslacht gewicht.

De inbreng voor het bepalen van de notering liep van € 1,45 tot € 1,48. De ondertoon in de markt is zeker positief te noemen.

Er worden dus minder varkens afgeleverd bij de slachterijen die een lagere prijs uitbetalen dan de Vereinigungspreis. Dat hierdoor bij de overige bedrijven meer varkens worden afgeleverd, heeft geen invloed op de prijzen. De dieren worden vlot opgenomen, iets dat wordt onderstreept door het veilingresultaat dinsdag 10 april op de Teleporc: alle dieren werden verkocht en de prijs ging met 1 cent omhoog. Ondanks de goede vraag en een niet al te ruim aanbod aan slachtrijpe varkens houden Tönnies en Vion GmbH vast aan hun Hauspreis van € 1,42. De onenigheid over de marktsituatie blijft dus bestaan.

De verbetering van het weer gaat volgens de Duitse varkenshoudersorganisatie ISN voor een goede afname van varkensvlees zorgen. ISN denkt daarom dat de varkensprijzen eigenlijk deze week al omhoog hadden gekund, maar dat dat volgende week haast wel moet gebeuren.

In Nederland is in tegenstelling tot in Duitsland wel degelijk sprake van prijsdruk. Het aanbod is hier relatief gezien ook zeker groter dan bij onze oosterburen. Het uit zich in een prijsdaling van 1 cent bij Compaxo. De varkensprijs van het bedrijf staat nu op € 1,27 per kilo geslacht gewicht. Bij Van Rooi Meat, waar de prijs vorige week nog stabiel bleef, zakt de notering met 3 cent naar € 1,35. Ook bij Pali Group ging 3 cent van de prijs af: € 1,35.

Prognose: stabiel tot hoger.

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.