Varkenshouderij

Achtergrond

Europese varkensprijzen zo goed als stabiel

In een markt waar negatieve en positieve elementen elkaar opheffen, zijn stabiele varkensprijzen het resultaat. Het aanbod aan slachtrijpe varkens lijkt niet al te groot, maar de stroeve vleeshandel houdt prijsstijgingen tegen. Het zomerse weer moet voor een impuls zorgen.

De Europese varkensprijzen, zoals die in de prijsvergelijker van de Duitse varkenshoudersorganisatie ISN naast elkaar worden gezet, blijven bijna allemaal stabiel. In de volgorde van de noteringen in de 5 grootste varkenshoudende landen verandert dan ook niets. Spanje blijft koploper met een voor het vergelijk omgerekende varkensprijs van € 1,538 per kilo geslacht gewicht. Nederland sluit de rij met een notering van € 1,30.

Aanbod kleiner dan anders

Volgens ISN is de reden van stabiele noteringen vooral te vinden in het aanbod aan slachtrijpe varkens. Het aanbod is volgens de varkenshoudersorganisatie wat kleiner dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar, en het wordt redelijk goed opgenomen. Daartegenover staat een vleeshandel waarin de blik al tijden omhoog gericht is, maar waar het maar niet wil vlotten het varkensvlees beter te verwaarden.

Ook Vion drukt de prijzen

Die moeizame vleeshandel zorgt ervoor dat de Duitse slachterijen Tönnies en Vion GmbH al 2 weken zogenoemde Hauspreise hanteren. De slachters geven hiermee aan dat de Vereinigungspreis van de Duitse producentenvereniging VEZG, die op € 1,45 per kilo geslacht gewicht staat, naar hun idee te hoog is. Maar ook het Nederlandse Vion oefent de laatste weken druk op de prijzen uit.

Seizoensmatige prijsverhoging blijft uit

Dat die prijsdruk in Europa aanwezig is, zien we ook aan de Spaanse notering. Hoewel de uitbetaalprijs hier de beste in de 5 grootste varkenshoudende landen is, blijft de seizoensmatige prijsverhoging momenteel uit. Het land wijst, net als Vion in Nederland, met name naar de stroeve export. Vooral de afname van het volume varkensvlees dat in China afgezet kan worden, speelt een rol. Daarnaast wordt gewezen op het weer dat tot voor kort in heel Europa ronduit slecht was.

Barbecueseizoen laat vraag stijgen

Nu het weer beter wordt, moet dit voor een impuls op de vleesmarkt zorgen. Het barbecueseizoen is begonnen en ook het aspergeseizoen is gestart. Beide goed voor een toenemende vraag naar varkensvlees. Hogere varkensprijzen komen zoals het er nu uitziet ook pas in zicht als de vleesmarkt daadwerkelijk aantrekt.

Dat de markt in evenwicht is, blijkt tevens uit het resultaat van de internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc). Dinsdag 17 april bleef de Teleporc-prijs staan op € 1,50 per kilo geslacht gewicht. Dit is dus 5 cent hoger dan de Vereinigungspreis, een verschil dat normaal gesproken een stabiele marktsituatie weergeeft.

Geen verandering

Na deze veiling en ook de gelijkblijvende prijs bij Vion Nederland worden woensdag in Nederland en Duitsland geen veranderingen verwacht. Hoewel het net als afgelopen week de vraag is of er een verschil blijft tussen de Vereinigungspreis en de noteringen bij Tönnies en Vion GmbH.

Foto

  • Foto: Koos Groenewold

    Foto: Koos Groenewold

Of registreer je om te kunnen reageren.