Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Effect Chinese heffing op varkensvleesexport vaag

China belast Amerikaans varkensvlees met een heffing van 25%. Of de Nederlandse varkensvleesexport van deze maatregel profiteert, is afwachten.

De Chinese regering besloot een extra invoerheffing van 25% in te stellen voor varkensvlees uit de Verenigde Staten. Het gevolg is dat Amerikaans vlees opeens een kwart duurder is in vergelijking tot varkensvlees uit de de Europese Unie, dus ook Nederland. Vleesverwerker Vion schrijft dat het niet anders kan dan dat de export van Europees varkensvlees naar China hiervan profiteert. Een belangrijke kanttekening is echter op zijn plaats, schrijft Vion. De Chinese markt is momenteel behoorlijk verzadigd, met als gevolg dat de varkensprijs daar bijna 30% zakte in het eerste kwartaal van 2018.

Bij slachterij Westfort merkten ze afgelopen week nog niets van een aantrekkende vraag uit China, verklaart directeur Egbert Kruiswijk. Desondanks gaat hij ervan uit dat de Chinezen meer vlees gaan kopen.

Chinese varkensprijs in een dal

De Chinese varkensprijs zit in een dal, Eind maart lag deze in het noorden van het land op € 1,29 per kilo levend gewicht. In het zuiden van China een fractie hoger. Eind 2015, begin 2016 werd nog bijna € 3 per kilo betaald voor de varkens.

Slachtbijproducten voor China bij Vion in Boxtel. Europees product ligt in China nu gunstiger in de markt. - Foto: Bert Jansen
Slachtbijproducten voor China bij Vion in Boxtel. Europees product ligt in China nu gunstiger in de markt. - Foto: Bert Jansen

Voor de Amerikaanse vleessector is de maatregel een klap, betoogt Robert Hoste, econoom varkensproductie van Wageningen UR. Ten eerste wordt Amerikaans varkensvlees te duur door de heffing. Tweede probleem is dat de Amerikaanse productie de afgelopen jaren enorm groeide. Ze zijn dus meer aangewezen op export dan eerst. Volgens eigen cijfers exporteerde Amerika in 2017 495.637 ton varkensvlees naar China en Hongkong, met een waarde van bijna € 900 miljoen.

‘Door de heffing op Amerikaans vlees wordt China hoogstens minder slecht voor Nederland’

Bij de COV is men niet gerust op de handelsoorlog tussen China en de VS. Lobbyist Frans van Dongen zegt dat een handelsoorlog nooit goed is. Bij verdere escalatie dreigt het gevaar dat Europa op de een of andere wijze in het conflict betrokken raakt, met alle handelsgevolgen van dien. Niettemin is Van Dongen van mening dat Europa op korte termijn voordeel heeft bij de Chinese heffing op Amerikaans varkensvlees. Van Dongen: “De Chinese markt is slecht op dit ogenblik. Door de heffing op Amerikaans vlees wordt China hoogstens minder slecht voor Nederland.”

Hoste is nog niet overtuigd van het feit dat Europa profiteert van de handelsoorlog tussen China en de VS. “Voor slachtbijproducten kan het een voordeel zijn. Op andere Aziatische markten, zoals Zuid-Korea, zal de concurrentie met Amerika toenemen.”

Lees ook: Amerikaanse boeren maken borst nat voor handelsoorlog

Eén reactie

  • petit

    dit is de waarheid

Of registreer je om te kunnen reageren.